Ga naar submenu Ga naar zoekveld

En nu is het afgelopen met de bikini-angst

6x schaamteloos naar het strand

Eigenlijk moet er eerst nog een paar kilo af… Mijn tijgerstrepen zijn niet om aan te gluren… Ik gun niemand om verblind te worden door mijn melkflessen… Nee dames, dit jaar is het écht klaar met de bikini-angst. Met deze zes tips zit jij straks schaamteloos op het strand.

Deel:

1. Een goed begin…

Een broekje dat iets te veel snijdt in je heup, een topje dat eigenlijk nét niet past of stofje dat aan alle kanten lubbert? Hallo? Vind je het gek, die bikini-angst? Een goed begin is het halve werk! Kies eens voor een bikini of badpak van goede kwaliteit, in de juiste maat, met de juiste ondersteuning, in een vorm die past bij jouw lichaam. Dat die triangletop bij je beste vriendin zo geweldig staat, wil niet zeggen dat jij je er ook comfortabel in moet voelen. Waarom niet eens een broekje met hoge taille of een kleurrijk badpak dat je terugbrengt naar fifties? Laat je eens goed opmeten en voorlichten en investeer in een strandoutfit waarvan je gaat shinen

2. We hebben allemaal wat

De één vindt zichzelf te rond, de ander te mager, de volgende schaamt zich voor haar opvallende moedervlek, haar buurvrouw voor beharing waar een gemiddeld oerwoud bleekjes bij afsteekt, weer een ander vindt haar schouders te breed, de witte melkflessen om rood van te worden, billen te plat, gekke navel, cupmaat te klein, tijgerstrepen te shiny, zwembandje te aanwezig, benen te kort, tenen afgrijselijk… We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar. En toch zitten we allemaal gezellig op het strand. Dus waarom bikini-angst? Waarom moeilijk doen en deze toch wel zeldzame, zonnige, zwoele middag erdoor laten verpesten? 

3. Maak er niet zo’n big deal van

Je hebt eindelijk een plekje gevonden, je handdoekje uitgespreid, parasolletje in het zand gestoken, kinderen ingesmeerd, zonnehoedje opgezet, windschermpje geïnstalleerd, boekje geopend, weerbericht gecheckt en ondertussen heb je het bloedheet. Maar dan komt de bikini-angst weer om de hoek kijken en kun je dat moment dat je je zomerjurkje uit gaat trekken nog wel eindeloos rekken. Onzin natuurlijk. Je maakt het allemaal veel groter dan het is. Trek die pleister er zo snel mogelijk vanaf en geniet van die zonnestralen en het verkoelende briesje op je huid. Vergeet je niet in te smeren, he?   

4. Niemand let op je. Echt niet.

Als je dan die eindeloze weg door het zand naar de zee bent gesjokt en je hebt een heerlijk verfrissende duik genomen, moet je ook nog terug… Wát een lijdensweg. Je voelt je ongemakkelijker dan ooit, nu je haren allesbehalve charmant tegen je voorhoofd aangeplakt zitten en je voelt dat de plooien van je badpak je buikje alleen maar accentueren. MENS, STOP DAARMEE! De enige die zo belachelijk gefixeerd is op je lijf, ben je zelf! Niemand let op je, want iedereen is bezig met z’n eigen ding. Lees: zonnen (met de ogen dicht), tijdschriftje lezen, kuil graven of achter een weggewaaide parasol aanrennen. Dus kijk om je heen en geniet van het zand tussen je tenen, de deinende golven, de vlieger in de lucht, de meeuw die leunt in de wind, de zilte zeelucht. 

5. Je bent tijdloos

Wie zegt er dat je moet voldoen aan het huidige ‘schoonheidsideaal’, of aan de modellen en paspoppen die allesbehalve het gemiddelde weerspiegelen? Waarom niet focussen op een wat tijdlozer ideaal? In de tijd van het oude Griekenland bijvoorbeeld, werden vrouwen het liefst gezien met een mollig, vol lichaam en een lichte huid. Loop eens een museum in en laat je inspireren door de Italiaanse renaissance, waarin een ruime boezem, ronde buik en volle heupen volop werden gevierd. In de twenties kwam je goed weg met een plat bovenlijf en in de jaren dertig was je juist weer blij met een vol zandloperfiguur. Dus wat voor figuur je ook hebt, bikini-angst is verleden tijd! 

6. Je bent prachtig

Woorden hebben scheppingskracht. Als je tegen jezelf blijft zeggen dat je er waardeloos uitziet in bikini, ga je dat vanzelf geloven en houd je je bikini-angst in stand. Probeer eens écht te luisteren naar de complimentjes die je krijgt van je partner of vriendinnen. Of nog beter: luister naar wat God over je zegt. ‘Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en Ik houd zo veel van je (Jesaja 43:4). Daar kan geen vetrolletje iets aan afdoen.
 

Je imperfecties omarmen? Michelle van Dusseldorp legt uit en geeft tips. 

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--