Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-Oorlogsfilm 'De Slag om de Schelde' in première

'Een groots en meeslepend oorlogsdrama'

Het Nederlandse oorlogsepos 'De Slag om de Schelde' beleeft op maandag 14 december op bijzondere wijze zijn wereldpremière in Vlissingen. Bioscoop CineCity vertoont dan als eerste bioscoop de hele dag de film in alle zalen. Met ruim dertig vertoningen verspreid over de dag is er toch een manier gevonden om de film in coronatijd groots in première te laten gaan.

Deel:

Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters spelen de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse EO-oorlogsfilm De Slag om de Schelde. De regie is in handen van Matthijs van Heijningen Jr. en Paula van der Oest schreef het scenario. Met een budget van €14 miljoen is deze productie de grootste Nederlandse oorlogsfilm van de afgelopen 10 jaar. De film wordt gemaakt op initiatief van het Vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid en gaat op 14 december 2020 in première.

Update: Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen gaat de première helaas niet door.

Oorlog en vrijheid

Centraal in de film staat de De Slag om de Schelde die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. Deze film moet hier verandering in brengen.

Bloedige strijd

De oorlogsfilm volgt drie jongeren tijdens deze veldslag. De stad Antwerpen was eind 1944 bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder) elkaar.

Vrijheid

"Als Evangelische Omroep zijn we co-producent van deze bijzondere oorlogsfilm," vertelt Arnoud Bruinier, eindredacteur Drama. "We hopen in deze film de nieuwe generatie iets te kunnen laten zien van de ongelofelijk destructieve aard van oorlog. Wie nu volwassen wordt, kent haast geen directe verhalen meer van ouders of grootouders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Inmiddels leven we in Nederland al 75 jaar in vrijheid. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Vrijheid is een groot, maar ook een kwetsbaar goed. Ik denk dat verhalen over de laatste grote oorlog die we hier hebben meegemaakt helpen om die vrijheid op waarde te schatten."

Jonge cast

Alain de Levita, producent van de film: “In deze film laten we oorlog zien zoals dat nog nooit te zien was in een Nederlandse film. We kiezen ook bewust voor een jonge cast. Onze hoofdrolspelers zijn talenten tussen de 19 en 22 jaar. Met deze talentvolle Nederlandse en internationale cast zetten we de toon voor een groots en meeslepend oorlogsdrama dat met name een jonge generatie moet laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten.”

De Slag om de Schelde wordt geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita (producent van o.a. Bankier van het verzet, Tonio en De Storm), Paula van der Oest (regisseur van o.a. Tonio en Lucia de B.) en Mark van Eeuwen (Flikken Rotterdam, The Bodyguard). Levitate Film is een productiebedrijf dat zich richt op het maken van films en series over relevante thema's en onderwerpen die op een toegankelijke en originele manier tot leven worden gewekt. De Belgische co-producent is Caviar (Black, Tabula Rasa, The Rider). De film wordt gemaakt op initiatief van het Vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid. Verder wordt de film in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Nederlands Film Fonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter. Distributeur September Film brengt 'De Slag om de Schelde' op 14 december 2020 uit in de bioscoop. Netflix brengt de film naar haar leden wereldwijd, met uitzondering van Nederland. In mei 2021 hoopt de EO de film uit te zenden.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--