Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Europese verkiezingen... Waar moet je in hemelsnaam op stemmen?

Weet jij al op wie je gaat stemmen morgen, bij de verkiezingen voor het Europese parlement? Misschien heb je iets aan de afwegingen van Antonie, die de politiek graag op de voet volgt. Hij heeft alvast een voorselectie van vier voor je gemaakt.

Deel:

Europese verkiezingen: heel belangrijk. Maar waar moet je in hemelsnaam op stemmen als (enigszins) jonge christen met een hart voor mensenrechten, milieu en nog een aantal van dat soort zaken? Ik heb er al een aantal heftige Twitterdiscussies over gevoerd en merk dat er meer mensen met die vraag rondlopen.

Vandaar deze poging tot een beetje duiding. Niet één enkel antwoord, maar wel een aantal denkrichtingen die je zouden kunnen helpen bij het bepalen van een keuze.

Europese verkiezingen gaan ergens over

De Europese verkiezingen gáán ergens over. Over gezamenlijk asielbeleid, over internationale vrijhandelsverdragen en belastingen, over duurzaamheid en energie, over een gezamenlijk buitenlandbeleid, en over de rol van markt en overheid.

Nu ben ik natuurlijk niet geheel neutraal, dus een korte disclaimer. Ik ben voor een veel sterkere samenwerking in Europa op allerlei gebieden; vol op het orgel om klimaatverandering tegen te gaan, een eerlijker asielbeleid, het borgen van mensenrechten, eerlijke belastingen voor multinationals en tegen belastingontduiking.

Daarnaast ben ik inmiddels het frame dat ‘Brussel’ steeds meer ruimte inneemt spuugzat; Europa kan niets zonder dat onze nationale regeringen dat goedkeuren. Ja, de Commissie en het parlement kunnen beter; vooral minder macht van multinationals en grootkapitaal. En ook vind ik dat beslissingen die niet op Europees niveau gemaakt hoeven worden ook niet op Europees niveau gemaakt zouden mogen worden. Maar in wereld van steeds meer mondiale samenwerking zullen we ook steeds méér met onze Europese broers en zussen moeten samen werken, niet mínder.

Om deze vier gaat het

Enfin. Ik beperk me tot de vier redelijkste keuzes voor aanstaande donderdag.

Volt

In het kort: hartstikke leuk idee. Op papier dan.

Wie? Volt. Een groepje enthousiaste mensen die zonder enige schroom vol pro-Europa zijn. Op papier ziet het programma er fantastisch uit. Pro-Europa. Voor mensenrechten. Eerlijke belastingen voor multinationals. Prima uitgangspunten. Maar toch.

Misschien ben ik gewoon een cynische oude knar aan het worden, maar je partijprogramma kan nog zo goed in elkaar steken, op zo’n start-up stemmen is toch een beetje alsof je de misstanden in de Tweede Kamer wilt aanpakken door te stemmen op een enthousiast nieuw lokaal partijtje uit Tietjerksteradeel die geen enkele kans maakt de kiesdrempel te halen. Volslagen nieuwe partijen slagen er eigenlijk nooit in bij Europese verkiezingen.

Oh, en hun héle lijst heeft volgens mij ooit een keer een teambuildingsweekendje in de provincie gehad, en zijn toen zo geschrokken van het rurale leven dat ze maar weer rap allemaal naar de Randstad zijn gevlucht. Dus ja, je kunt erop stemmen. En dat voelt principieel vast heel lekker. Of we er iets mee opschieten? Ik betwijfel het.

PvdA

In het kort: Frans Timmermans.

Wil je proberen ervoor te zorgen dat de nieuwe Commissie minder rechts en minder neoliberaal is, met een socialere en eerlijkere component, dan kun je op de PvdA stemmen. Mochten de sociaaldemocraten het beter doen dan verwacht, dan kunnen ze immers de nieuwe Commissiepresident leveren. Dat zou dan Frans Timmermans zijn, zeg maar de Ivo Niehe van de Europese politiek.

Timmermans zou een uitstekende Commissiepresident zijn, vindt vrijwel iedereen, en vooral Timmermans zelf. En ja, ergens voelt dat wel een beetje gek, stemmen op Timmermans om de Commissie een andere richting te geven aangezien Timmermans de laatste vijf jaar al de op een-na- machtigste man is van de Commissie.

ChristenUnie

In het kort: bang voor Europa, foute vriendjes, maar wel een heel goede vrouwelijke kandidaat.

Nog niet zo lang geleden had de CU een spotje waarin er een kruis van de muur dreunde. Schuld van Europa. En die angst voor ‘Superstaat Europa’ zit er nog altijd in. Het verhaal van de CU in Europa kan wat mij betreft een heel stuk hoopvoller, met een stuk minder angst. Op de spagaat tussen hoe CU in Nederland opereert en op Europees niveau zou menig turnster jaloers zijn.

Daarnaast zit de CU absoluut in de verkeerde Eurofractie. Een fractie die zo knetterrechts en ‘Eurorealistisch’ is dat Forum voor Democratie er graag lid van wil worden... Weliswaar is onder aanvoering van de CU recentelijk de Duitse AfD de fractie uit gebonjourd, en hebben ze zéér duidelijk aangegeven niet met FVD in een Eurofractie te gaan zitten; maar het feit dat het steeds dit soort types aantrekt, zou al voldoende moeten zeggen. De CU hoort simpelweg in deze fractie niet thuis.
De partij wil alleen vóór de verkiezingen geen duidelijkheid geven waar ze dan wel heen zouden willen. Dat is inderdaad een vreemde volgorde; meestal wil je vóórdat je ergens op stemt wel weten waar je op stemt, niet pas achteraf.

Tegelijk besef ik dat sommigen graag op een christelijke partij stemmen. Mocht je op de CU willen stemmen, dan is de nummer drie op de lijst, Anja Haga, een vrouw die het milieu en duurzaamheid ontzettend belangrijk vindt en daarover in Europa een goed verhaal kan neerzetten. Stemmen op Anja heeft het bijkomende voordeel dat dan de mogelijkheid bestaat dat een SGP-mannenbroeder vervangen wordt door een vrouw. Dat zit namelijk zo; de CU heeft al jaren in Europa één lijst samen met de SGP. Dit keer wordt het überhaupt spannend of de CU/SGP een tweede zetel krijgt. Dat zou normaliter een SGP’er zijn. Tenzij er voorkeursstemmen voor zijn Anja dus...

GroenLinks

In het kort: goed programma, goed trackrecord, goed verhaal.

De partij waar ik – net als de vorige Europese verkiezingen – op zal stemmen. Een partij die historisch al heeft aangetoond dit niet alleen op papier maar ook in de praktijk belangrijk te vinden, zeker op Europees gebied. Solidariteit - met armere lidstaten, met ontwikkelingslanden, met asielzoekers - is een rode draad door hun programma. Ook zijn ze duidelijk - net als ik - voor een sterkere EU, maar dan wel anders dan nu. Met een veel betere borging tegen de belangen van puur de multinationals, ten bate van burgers en normale mensen (waaronder alle ondernemers in het MKB).

Goed programma. Goed trackrecord. Goede keuze.

Kun je je nu helemaal niet vinden in dit advies, sla het dan gerust in de wind of doe je de stemwijzer nog een keer. Als je morgen in ieder geval maar stemt… *

PS: stem op een vrouw

Overigens stem ik al jaren op een vrouw op de lijst, aangezien we nog altijd een sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek hebben.

* Stem dan niet op fascisten (of op partijen waarvan je vaak genoeg de vraag moet stellen of ze geen fascisten zijn). Deze verkiezingen vallen in een tijd dat eng-rechts op veel plaatsen in opkomst lijkt. Het Europese project is juist ooit opgericht om te laten zien dat we samen er altijd beter voor staan dan ieder voor zich. Ook daarom; stem!

Foto: Verkiezingsborden in Rotterdam, fotograaf Robin Utrecht, ANP 

Geschreven door

Antonie Fountain

--:--