Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & Geld: ‘Aan het begin van de maand gaat er geld naar verschillende vaste doelen’

Een kijkje in de portemonnee van Helena

In de rubriek 'Eva & geld' geeft een Eva-lezeres een inkijkje in haar portemonnee. Helena (49) is getrouwd en heeft één thuiswonend kind. De andere kinderen wonen op zichzelf. Ze werkt als verpleegkunde en haar partner als chauffeur. Hun netto gezinsinkomen is €5100,- per maand.

Deel:

“Ik let erg op aanbiedingen, dat vind ik een uitdaging. Ik heb tijden gekend dat ik een krappe beurs had en dan moest het, maar het is inmiddels een gewoonte geworden. Ik betaal vrijwel nooit de volle mep. Ook kleding koop ik altijd in de uitverkoop. Mijn maat blijft meestal hangen, dus als ik even geduld heb, kan ik het voor een stuk minder geld aanschaffen.

Bij ons in de buurt heb je veel particuliere aanbieders. Mensen die hun groenten aan de weg verkopen. Dat vind ik geweldig. Ik koop ook regelmatig bij boerderijen. Los van dat het goedkoper is, vind ik dat gewoon heel leuk. Ook gun ik broeders en zusters hun inkomsten. Als ik een dienst bij iemand kan afnemen van wie ik weet dat hij christen is, zal ik dat zeker doen. Soms zelfs als het niet eens heel erg nodig is.

Geven is een levensstijl geworden

Naast de boodschappen geven wij veel geld uit aan brandstof. Mijn man en ik moeten beiden veel reizen naar ons werk. En omdat wij in een dorp wonen, hebben we snel de auto nodig. In de wintermaanden gaan we graag samen naar de sauna, vaak gecombineerd met uit eten. In de zomer gaan we zo nu en dan wat drinken op een terrasje, maar wij kunnen ook thuis heel erg genieten. Lekker de kachel aan of gezellig in de tuin, hapje en drankje erbij, dat vinden wij heerlijk.

Aan het begin van de maand gaat er gelijk geld naar verschillende vaste doelen en de gemeente. Geven is een levensstijl geworden. Vaak is geven een sluitpost, eerst komen de overige kosten en dan zien we maar wat er overblijft. Maar dan is de kans groot dat er niets meer overblijft. Als je het omdraait en eerst teruggeeft aan God, dan voorziet Hij. Dit is een principe dat me altijd is bijgebleven na een preek van Cees van Harten over geven.

Ook in een moeilijke en zware periode met financiële onzekerheid, nadat ik alleen achterbleef met een grote schuld, ben ik blijven geven. Daar heb ik zoveel voor teruggekregen! Ik kreeg van alles van mensen om mij heen. Soms was er zomaar ‘ineens’ een belastingteruggave. Vrienden die mij en de kinderen meenamen op vakantie. Het was zwaar, maar ik ben nooit iets tekortgekomen. Achteraf snap ik nog steeds niet hoe het kon. Het is voor mij het bewijs dat als je eerst aan God geeft – niet alleen je tienden, maar je hele leven, ook je zorgen – Hij voor je zal zorgen.”

Helena haar maandelijkse lasten:

Woonlasten: € 1000,- Verzekeringen: € 775,- Boodschappen: € 650,- Kleding: € 100,- Cadeautjes: € 150,- Giften: € 500,- Auto: € 750,- Ontspanning: € 100,- Klussen / tuin: € 150,-

Neem ook een kijkje in Charlotte (42) haar portemonnee.

Foto: Shutterstock

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--