Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & Geld: 'Wat is een tiende? Dat vind ik lastig'

Een kijkje in de portemonnee van Charlotte (42)

In de rubriek 'Eva & geld' geeft een Eva-lezeres een inkijkje in haar portemonnee. Charlotte (42) is getrouwd en heeft 2 kinderen. Ze werkt als marketeer en haar partner als salesmanager. Hun netto gezinsinkomen is €5200,- per maand.

Deel:

“Als de salarissen gestort zijn, gaat er automatisch een bedrag naar de spaarrekening. Sparen vind ik belangrijk, omdat we zoveel mogelijk onze eigen broek willen ophouden. Van ons spaargeld bekostigen we verbouwingen in huis, de vakantie en bijvoorbeeld een nieuwe auto. Naast de hypotheek hebben we geen schulden. We wonen nog steeds in ons eerste koophuis, dus de hypotheek is niet hoog. We lossen flink af, dus betalen een relatief hoog bedrag.

Duurzamer leven

Liefst willen een nieuwer, duurzamer en ook iets groter huis, maar iets houdt ons tegen. We kunnen nu lekker leven en hebben het er toch niet voor over om iets te laten voor een ander huis. En we wonen prettig, dus we gaan waarschijnlijk niet weg. Ook met het oog op de studie van de kinderen. Het is fijn om, als het zover is, geen hoge hypotheek te hebben, zodat we hun studie kunnen betalen. 

Ik ben wel bezig met duurzaam, maar niet heel fanatiek

We investeren wel in ons huis, om het duurzamer te maken. Mijn man wil dat vooral vanuit kostenoogpunt, ik in verband met het klimaat. Ik ben wel bezig met duurzaam, maar niet heel fanatiek. Het blijft nu vooral bij minder vlees eten, afval verminderen en scheiden en dat soort kleine dingen.

Gul

Ik vind dat we enorm gezegend zijn met ons inkomen. Dat probeer ik de kinderen bij te brengen, maar eigenlijk zijn ze best verwend. Ze krijgen echt niet zomaar alles wat hun hartje begeert, zeker grote dingen niet, maar toch vind ik dat ze te weinig beseffen hoe goed wij het hebben. Eerlijk gezegd leef ik zelf ook zo. Ik let nauwelijks op met boodschappen doen en geef makkelijk geld uit aan allerlei ‘luxe’, vooral aan kleding. Maar ook aan anderen. Ik durf mezelf wel gul te noemen, ik geef graag cadeautjes of trakteer iemand op een koffietje. 

We zijn vaste donateur van een aantal goede doelen en geven altijd aan collectes, sponsorverzoeken en dergelijke. Voordat ik het voor dit interview uitzocht, had ik geen idee hoeveel we in totaal geven, maar ik wist wel dat het lang geen tiende is. Maar wat is een tiende? Van je bruto- of nettosalaris? En moet ik dan eerst mijn eigen vaste lasten ervan aftrekken of niet? Daarbij, van het geld dat we aan de belasting afdragen, gaat ook een deel naar sociale zekerheden. Telt dat ook mee? Dat vind ik dus lastig. Maar terwijl ik dit zeg, vind ik ook dat ik mezelf zit goed te praten. Ik voel me er soms schuldig over, maar toch pas ik mijn gedrag niet echt aan. Daar ga ik toch nog eens over nadenken.”

Hoe ga jij om met het geven van tienden, zoals hier in de Bijbel over wordt geschreven? Wat is een tiende? 

Lees ook: 'Het gaat erom dat je het beste geeft van wat je kan geven'

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--