Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & Geld: 'Ik vind het belangrijk om goed met de aarde om te gaan'

Verpleegkundige Elizabet eerlijk over geldzaken

In de rubriek 'Eva & geld' geeft een Eva-lezeres een inkijkje in haar portemonnee. Elizabet (58) is SEH-verpleegkundige, haar man is gepensioneerd. Het liefst kiest zij voor biologische producten, maar niet als ze moet inleveren op giften.

Deel:

“Als kind leerde ik al verantwoord met financiën omgaan. Als zesjarige kreeg ik zakgeld, dat werd verdeeld over drie potjes: een spaarpotje, een potje voor verjaardagscadeautjes en het derde potje voor mezelf. Mijn uitgaven hield ik bij in een boekje.

Toen ik een jaar of zeventien was, ben ik zelf giften gaan geven. Ook toen ik als student weinig geld had, steunde ik vaste doelen. Dat leerde ik van mijn ouders. Zelfs toen mijn moeder weduwe werd en het financieel moeilijk had, bleef ze geven. Als je geeft, ook al heb je niet veel, zorgt God voor je. Het gaat om je houding; in vertrouwen op God bijdragen.

Met mijn man spaar ik per maand voor giften. Aan het eind van het jaar geven we dan hele bedrag ineens. Dat vindt mijn man overzichtelijk, ook voor de Belastingdienst. Psalm 112:9a (‘gul deelt hij uit aan de armen’) is voor ons de inspiratie.

Mijn man en ik hebben beiden ons eigen ‘zakgeld’

Van jongs af aan koop ik in de biologische winkel. Ik vind het belangrijk om goed met de aarde om te gaan. Als ik naar de bio-industrie kijk, kan ik me niet voorstellen dat God het zo bedoeld heeft. Mijn man vond biologische boodschappen eerst niet zo nodig, dat vond ik moeilijk. We hebben er samen veel over gesproken en zijn uiteindelijk toch weer basisproducten biologisch gaan kopen. Dat heeft zich langzaam uitgebreid. We kopen niet alles biologisch, omdat we dan zouden moeten inleveren op giften.

Mijn man en ik hebben beiden ons eigen ‘zakgeld’. Hoe we dat besteden, hoeven we niet aan de ander te verantwoorden. Ik besteed bijvoorbeeld best veel geld aan huidverzorging. Ik heb altijd acne gehad en koop producten die met respect voor mens en milieu gemaakt zijn. Die zijn nu eenmaal duurder.

Met een vriendin ga ik tweemaal per jaar naar de sauna en af en toe ga ik met mijn zus naar een stad; naar een museum en lekker lunchen. Mijn man en ik gaan graag uit eten, maar dat doen we niet buitensporig veel. Als we gaan, kiezen we een restaurant waar we gegarandeerd goed eten krijgen, biologisch en lokaal bijvoorbeeld. Zo’n twee keer per jaar gaan we een paar nachten naar een hotel of een huisje. Kamperen zit er niet in, door mijn slechte rug. Een hotel is vaak wat prijziger, maar dan is het wel echt ontspannen.”

Kijktip

In het EO-programma Waar doen ze het van? volgen we vier compleet verschillende gezinnen. Hoe regelen ze hun financiën? Hoeveel euro’s gaan eruit, en blijft er nog iets over? Vanaf 29 augustus op NPO 1.

Lees ook: Eva & geld: 'Er komt genoeg binnen, maar het gaat altijd op'

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--