Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & geld: 'Ik was steeds blut aan het eind van de maand'

Hoe gaat zij met geld om?

Sacha is 25, woont alleen in een appartement en werkt als redacteur. In Eva & geld vertelt zij hoe ze met geld omgaat en krijgen we een kijkje in haar portemonnee.

Deel:

Het grootste deel van mijn loon gaat op aan woonlasten, ik huur een appartementje. Ik geef ook redelijk wat geld uit aan horeca. Ik hou van uit eten gaan en omdat ik alleen woon, ga ik toch snel buiten huis iets eten of drinken als ik met iemand afspreek.

Volgens mij ga ik best verstandig met geld om. Al moet ik daar wel bij zeggen, dat het een paar maanden geleden anders was. Ik was steeds blut aan het eind van de maand. Nu houd ik mijn inkomsten en uitgaven strikt bij in een Excel-document. Als mijn loon binnenkomt, verdeel ik het gelijk over twee rekeningen – vaste lasten en overig - zodat duidelijk is hoeveel ik over heb.

Voorheen gaf ik meer aan goede doelen, maar ik heb laatst bekeken met welke doelen ik nog affiniteit heb. Toen heb ik er een paar opgezegd. Ik geef nog aan één vast doel, maar dat is een klein bedrag, dat nog stamt uit mijn studententijd. In dat opzicht ben ik geen ‘goede christen’, ik geef geen tienden. Maar ik werk nog maar kort en probeer zekerheid op te bouwen. Een tiende is voor mij echt veel geld: als ik dat moet weggeven, red ik het niet.

Voor mij is het ook belangrijker hoe je je geld uitgeeft. Rentmeesterschap is voor mij goed voor de aarde en haar bewoners zorgen. Ik had laatst een nieuwe tas nodig, dan koop ik een fair trade tas. Dat is nog best lastig, want fair trade merken zijn vaak duur. Ook probeer ik uit milieuoogpunt weinig of geen vlees te eten. Het vlees dat ik koop, is biologisch, omdat ik het belangrijk vind dat een dier een 'goed' leven heeft gehad. En ik reis met het Openbaar Vervoer. Ik heb ook geen auto, maar spaar er wel voor. Ook als ik wel een auto heb, blijf ik met het OV naar mijn werk gaan. Dat is voor mij ook goed te doen, maar ik denk niet dat ik met de trein zou blijven reizen als mijn reistijd zou verdubbelen.

Bankafschrift

Huur: €638,09
Verzekeringen: €122,01
Auto: heb ik niet
Hobby’s: €20,-
Boodschappen (incl. verzorging katten): €170,-
Horeca: €100,-
Kleding: €50,-
Sparen: €50,-
Goede doelen: €25,-
Reizen met het OV: €180,-
Aflossen studieschuld: €65,-

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--