Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eva & seks: ‘liever minder vaak dan met tegenzin’

Seks in de overgang

Naarmate haar leeftijd toeneemt, zit ze minder strak in haar vel, merkt Jacolien (50). “M’n buik gaat hangen, m’n huid wordt minder elastisch en ik krijg rimpels en vlekken. Toch beïnvloedt mij dat niet. M’n man Rob ziet er ook anders uit dan vijftien jaar terug, maar ik vind hem nog steeds super aantrekkelijk.

Deel:

“Toen ik Rob leerde kennen, viel ik meteen voor z’n innerlijk. Hij is relaxed en altijd zichzelf. Dat vind ik aantrekkelijk. Hij woonde in een flatje en ik trok bij hem in. Onze seksuele relatie verliep heel leuk en spontaan. Toen er nog geen kinderen waren, hadden we soms zelfs overdag gemeenschap met elkaar. Als Rob weg was en ik thuis, stuurde ik hem weleens een berichtje. Niets schunnigs, maar om te laten merken dat ik zin in hem had. Bijvoorbeeld: ‘Als je straks thuiskomt, lig ik bloot in bed’. Andersom stuurde hij soms ook zoiets naar mij. Dat doen we trouwens nog weleens, maar veel minder vaak dan destijds.

Mijn man is eraan gewend dat er fases zijn waarin ik veel of juist weinig zin heb

Toen ik rond de vijfenveertig was, merkte ik dat seks hebben niet meer zo vanzelfsprekend was. Toch ben ik blij met onze seksuele relatie. We hebben zo’n drie á vier keer per maand seks. Soms twee weken niet en dan weer een paar keer per week. Het is erg afhankelijk van mijn cyclus. Rondom de eisprong heb ik vaak veel meer zin. Mijn man is er inmiddels aan gewend dat er fases zijn waarin ik veel of juist weinig zin heb. Als ik geen zin heb, probeert m’n man soms of ik in de mood kan komen. Meestal door tegen elkaar aan te liggen, te masseren en erover te praten. En als het niet werkt, is het ook goed.

Ingespeeld

Ik vind het fijn dat we op elkaar ingespeeld zijn. En ik weet wat ik aan hem heb en hij wat hij aan mij heeft. Als één van ons geen zin heeft, stoppen we. We doen het liever minder vaak, dan met tegenzin. Negen van de tien keer is het heel erg fijn.

Als we seks hebben gehad voel ik me vaak vrouwelijker en meer gezien

Onafhankelijk van elkaar sporten we allebei een avond in de week. Rob fitnest en ik dans. Ik merk dat we op zo’n avond vaak de meeste zin hebben. Of dat door de lichamelijke inspanning komt of doordat je dan gedoucht je bed in duikt weet ik niet.

Overgang

Ondanks dat m’n cyclus nog regelmatig is, heb ik wel overgangsklachten. Ook merk ik dat m’n lijf verandert. M’n buik gaat hangen, m’n huid wordt minder elastisch en ik krijg rimpels en vlekken. Dat hoort erbij als je vijftig bent. Ik kan me voorstellen dat er vrouwen van mijn leeftijd zijn die zich daardoor minder mooi voelen. Ondanks dat ik er anders uit zie, beïnvloedt me dat niet, al komt dat misschien nog.

Mijn lijf verandert, dat hoort erbij als je vijftig bent

M’n man ziet er ook anders uit dan vijftien jaar terug. Toch vind ik hem nog steeds super aantrekkelijk. Ik kan het prima relativeren. Dat komt mede doordat ik veel ellende om me heen zie, zoals van mensen die op jonge leeftijd ziek worden. Chronisch ziek of een ziekte waarbij ze het niet overleven. Dat zorgt ervoor dat ik blij ben dat ik ouder mag worden in gezonde toestand. Ook al zie ik er dan iets minder strak uit.”

Luister ook: PODCAST | Susan zit in de overgang

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--