Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film 'De veroordeling' over de Deventer moordzaak is akelig actueel

Een filmrecensie van Rick de Gier

Wie heeft in 1999 de weduwe Wittenberg vermoord? Was het haar boekhouder Ernest Louwes, die tot twaalf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld? Of toch klusjesman Michaël de Jong, die door opiniepeiler Maurice de Hond werd aangewezen als dader?

Deel:

De veroordeling, een Nederlandse speelfilm over de veelbesproken Deventer moordzaak, lijkt aanvankelijk vooral om deze vraag te draaien. Een waargebeurde ‘whodunnit’ dus, meer niet. Maar dat is schijn; gaandeweg slaat het verhaal subtiel een andere richting in.

De film is gebaseerd op het boek De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld van Netwerk-journalist Bas Haan. We volgen de zaak dan ook vooral vanuit diens perspectief. Het is Haan (prima gespeeld door Fedja van Huêt, met Brabants accent) die als eerste vraagtekens zet bij de veroordeling van boekhouder Louwes. Al snel krijgt hij bijval van Maurice de Hond, die zelf ook onderzoek doet naar de zaak en in de media luidkeels beweert dat niet de boekhouder maar de klusjesman schuldig is aan de moord.

De film gaat eigenlijk vooral over het mediacircus rondom de moordzaak

Als de publieke opinie zich vervolgens massaal keert tegen de klusjesman (Yorick van Wageningen, ook sterk), begint Haan opnieuw te twijfelen. Hoe kan De Hond zo zeker zijn van zijn zaak? Deugen zijn argumenten wel?

Tegen die tijd is het duidelijk waar De veroordeling werkelijk over gaat: het mediacircus rond de moordzaak. De schurk in dit verhaal is niet zozeer de moordenaar van de weduwe, maar eerder stemmingmaker Maurice de Hond, met zijn dubieuze argumenten en motieven.

Lees ook de recensie van 'Respect' over Aretha Franklin
Lees ook de recensie van 'Respect' over Aretha Franklin

Saillant genoeg is De Hond een van de weinige personages die niet worden nagespeeld. We krijgen hem alleen te zien in archiefbeelden. “Dan kan hij later tenminste niet beweren dat we zijn woorden hebben verdraaid,” verklaart regisseur Sander Burger in een interview.

Een uitgesproken kritische film dus, die ook goed de tijdgeest vat. Want al stamt het boek van Bas Haan al uit 2009, dit verhaal over ongefundeerde meningen versus degelijke journalistiek voelt momenteel akelig actueel aan.

Bekijk hier de trailer van 'De veroordeling'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De veroordeling

Regie: Sander Burger. Met o.a. Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar (vanwege angst en grof taalgebruik). Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--