Filmrecensie: Lykke-Per
21 mei 2019 · 18:03
Update: 15 november 2024 · 08:41
In Denemarken schijnt iedere literatuurliefhebber ermee bekend te zijn: de epische roman Lykke-Per van Nobelprijswinnaar Henrik Pontoppidan. Het werk verscheen in acht delen tussen 1898 en 1904, en werd later in Nederland uitgebracht als Peter de Gelukkige.
Het verhaal, dat Pontoppidan deels baseerde op eigen ervaringen, draait om de briljante maar trotse en koppige Per, die aan het einde van de 19e eeuw opgroeit op het Deense platteland, als zoon van een strenge dominee. Wanneer hij het geloof afzweert en naar Kopenhagen trekt om ingenieur te worden, wordt hij min of meer door zijn familie verstoten. Al snel gaat het Per voor de wind: hij vindt investeerders voor een ambitieus project, en verlooft zich met een mooie vrouw uit een welgesteld joods milieu. Maar zijn jeugdtrauma’s en moeilijke karakter staan hem telkens in de weg.
De Deense regisseur Bille August, die in Hollywood drama’s als The House of the Spirits en Les Misérables maakte, bewerkte Lykke-Per tot een bijna drie uur durende Netflix-film. Een royale speelduur, maar eigenlijk nog te kort: het omvangrijke verhaal wordt hier en daar wel erg gehaast verteld, wat zich vooral wreekt in het slot. (In Denemarken verscheen de film als een verlengde, vierdelige miniserie op televisie; die vorm werkt allicht beter.)
Evengoed is de film zeker het bekijken waard. De verschillende 19e-eeuwse milieus worden overtuigend tot leven gewekt, en gekwelde antiheld Per is een intrigerend personage. Het verhaal staat duidelijk in de naturalistische traditie van die tijd, met allerlei ernstige, existentiële vragen als rode draad: wat is echt geluk? Bestaan toeval en vrije wil, of ligt alles van tevoren al vast? Hoewel Per niets meer met het geloof uit zijn jeugd te maken wil hebben, blijft dat hem bijvoorbeeld constant achtervolgen.
Geen lichte kost kortom. Wel interessant en op z’n tijd meeslepend.
Lykke-Per
Meest gelezen
- Jan Quintus Zwart: ‘Ik ben zo’n beetje tussen de orgelpijpen groot geworden’
Het weekend van
Jan Quintus Zwart: ‘Ik ben zo’n beetje tussen de orgelpijpen groot geworden’
- Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
Interview
Dít is hemel op aarde voor duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot
- Bekijk hier de afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
Wil je zien
Bekijk hier de afleveringen van ‘Meer dan verwacht: Liefde, luiers en levenslessen’
Lees ook
- Híerom schreef Natasja Vos ‘Het moederhart van God – leven vanuit compassie’
Interview
Híerom schreef Natasja Vos ‘Het moederhart van God – leven vanuit compassie’
- Martine is een weekend weg om te rouwen om haar moeder: ‘Om te huilen, stil te zijn’
Column
Martine is een weekend weg om te rouwen om haar moeder: ‘Om te huilen, stil te zijn’
- Anneke is paardencoach: 'Flo dwingt me eerlijk naar mezelf te kijken'
Hoe helpen de pony's Anneke?
Anneke is paardencoach: 'Flo dwingt me eerlijk naar mezelf te kijken'
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.