Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Freek Vonk nieuwe EO-stem in natuurserie 'The Mating Game'

Hoe dieren versieren; iedere zaterdag, 19.05 uur, NPO 1

Deel:

Vanaf vandaag zendt de EO de BBC-natuurserie The Mating Game uit. De reeks volgt dieren overal op aarde bij hun zoektocht naar een partner. De bekende bioloog Freek Vonk is de nieuwe voice-over in deze serie. “Als verteller hoop ik mijn liefde en passie voor de natuur op zo veel mogelijk mensen over te dragen.”

“Ik maak al jaren programma’s over de natuur en wilde dieren, voor een breed publiek. Maar de BBC-documentaires zijn natuurlijk next level”, zegt Freek Vonk. “Daar zit zo veel tijd (en natuurlijk geld) in, dat ze dingen kunnen filmen die anders onmogelijk vastgelegd zouden kunnen worden. Vaak zijn ze ook nog eens de eerste ter wereld die het vastleggen. Dus de beelden zijn werkelijk fenomenaal.”

Verhaal mooi rond maken

Toen hij gevraagd werd als stem van de natuurseries The Mating Game, Eden en The Green Planet hoefde hij daar geen moment over na te denken. “Het is aan mij om, in het Nederlands, het verhaal mooi rond te maken. Gelukkig is er ook genoeg ruimte om mijn eigen persoonlijkheid erin te leggen. Een voice-over inspreken is zeker niet makkelijk, maar oefening baart kunst.”

Vind je het bijzonder om 'The Mating Game' voor de EO te maken? Hoe kijk je aan tegen het idee dat de dierenwereld onderdeel is van de schepping?
“Haha, deze vraag had ik natuurlijk wel verwacht! Ik ben een evolutiebioloog, dus de evolutie is de basis voor mijn wetenschappelijk werk en denken. Ik merk dagelijks bij de Vrije Universiteit, waar ik hoogleraar ben, dat de evolutie en het geloof heel goed samengaan voor de meeste wetenschappers en de meeste gelovigen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

The Mating Game Freek Vonk
Bioloog Freek Vonk vertelt zaterdag in 'The Mating Game' over het liefdesleven van struisvogels.

Het grootste wonder

“Wat mij fascineert is de schoonheid van de natuur”, vervolgt Freek. “Hoe bijzonder iedere individuele soort is, maar ook hoe soorten samen een netwerk vormen, een ecosysteem waardoor je op alle plekken op aarde, van de tropische regenwouden tot de koude steppen, dieren en planten vindt die zich hebben aangepast aan de vaak extreme omstandigheden. Die verwondering, dat ontzag voor wat misschien wel het grootste wonder is dat ooit heeft plaatsgevonden, het ontstaan van leven en de ontwikkeling daarvan, dat deel ik met bijna alle mensen die ik ken, gelovig of niet gelovig.”

Kan het liefdesspel van sommige dieren je ontroeren?
“Ja, natuurlijk zitten er prachtige rituelen tussen. Ik denk bijvoorbeeld aan de blauwvoetgenten die ik jaren geleden op de Galapagoseilanden zag. Daar kon ik heel dichtbij komen, die vogels gaven er niks om, gingen gewoon door met flirten. De mannetjes lieten hun knalblauwe poten aan hun meisjes zien."

In het liefdesspel mag je je natuurlijk best iets beter voordoen

"Hoewel biologen inderdaad wordt aangeleerd om diergedrag niet door een menselijke bril te bekijken, kan ik toch niet anders dan zulke taferelen ontroerend vinden. Zeker als ik het met eigen ogen zie – zonder mooie muziek en een voice-over eronder –, maar ook als dat op een bijzondere manier in beeld wordt gebracht, of dat nu door de BBC is of door mijn eigen crew. Het voortplantingsleven van dieren is voor mensen een onuitputtelijke bron van verwondering, vermaak en geregeld ook een feest der herkenning. Want wie showt er niet het liefst zijn nieuwe blauwe sneakers aan zijn vlam?”

Kunnen we als kijkers iets leren van het liefdesspel in de natuur?
“Ik zou willen meegeven: doe dat waar je in uitblinkt. Versieren is hét moment om te laten zien wat je in huis hebt. Je mag je natuurlijk wel wat beter voordoen. En ben je niet de sterkste, dan is slim zijn ook zeker een goeie strategie.”

The Mating Game - aflevering 1: 'Open en bloot'

“De eerste aflevering van The Mating Game is al meteen adembenemend,” vertelt Freek Vonk enthousiast. “We nemen een kijkje op de graslanden van onze planeet, met grote, bekende dieren zoals struisvogels, zebra’s en cheeta’s, maar ook veel minder bekende soorten.” Op de savanne is alles voor iedereen te zien. Ook je concurrenten en vijanden slaan je versierpogingen gade. “Moedig laten zien wat je in huis hebt, is dan de enige weg naar succes.” 

Vanaf 4 juni, iedere zaterdag, 19.05 uur, NPO 1

Geschreven door

Bart van Delen

--:--