Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gaat de universiteit nu ook al opvoeden?

Blog van Tijs van den Brink

Iedereen die gaat studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen moet vanaf komend jaar het vak duurzaamheid volgen, ongeacht welke studie hij of zij heeft gekozen. Dat maakte de universiteit deze week bekend.

Deel:

“De klimaatcrisis is een complex, wereldwijd probleem. Alle kennis en onderzoek dragen bij aan de oplossing en een beter zicht op problemen,” zegt de baas van het spul, Daniël Wigboldus, op de website van de universiteit. Dus of je nu wiskunde gaat studeren, communicatiewetenschappen of Japans – het maakt niet uit: je moet en zal in Nijmegen het vak duurzaamheid volgen.

Ik moest denken aan christenen die vinden dat het klimaat veel hoger op de kerkelijke agenda moet komen. Onlangs circuleerde er een brief van zo’n tweehonderd theologen die de Protestantse Kerk in Nederland opriepen om dominees (na) te scholen in “de klimaat- en ecologische crisis en de groene theologie”.

Ik krijg er toch een beetje jeuk van

Even voordat u allemaal boos gaat mailen of schrijven dat het klimaat toch echt heel belangrijk is: dat vind ik ook, dus bespaar u die moeite. Maar een universiteit die alle studenten verplicht duurzaamheid gaat onderwijzen of een kerk die dominees verplicht het vak ‘groene theologie’ te volgen – ik krijg er toch een beetje jeuk van.

De klimaatcrisis is een formidabel probleem. Het lijkt me heel verstandig dat onze slimste koppen nadenken over wat de slimste manier is om deze crisis te bestrijden – daar ligt zeker een taak voor de wetenschap. En het lijkt me ook heel verstandig dat het komende kabinet extra maatregelen neemt om de opwarming van de aarde tegen te gaan – voor zover Nederland daar invloed op heeft natuurlijk. Uit de stukken die ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers onlangs in de trein liet slingeren, blijkt dat ook CDA en VVD bereid zijn serieuze stappen te zetten.

Maar als je van duurzaamheid een verplicht vak maakt voor iedereen op een universiteit (of ‘groene theologie’ tijdens een theologenopleiding), dan gaan activisme en wetenschap toch wel een beetje door elkaar lopen. In de tijd dat er te weinig voedsel was, werd broodbakken toch ook geen verplicht vak op de universiteit?

Het heeft er alle schijn van dat de Radboud Universiteit Nijmegen haar studenten wil opvoeden tot deugdzame burgers. Op zichzelf een loffelijk streven, maar of dat nu een taak van een universiteit is…

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--