Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Geen enkel bewijs voor ark op berg Ararat'

Een nieuwe expeditie naar de berg Ararat in Turkije moet bewijzen of daar inderdaad de wereldberoemde ark van Noach ligt. Tot nu toe overheerst de scepsis. Prof. dr. M. J. Paul moet even diep zuchten als hij hoort van de zoveelste missie.

Deel:

(imported body)

Dat de ark van Noach daadwerkelijk zou zijn gevonden, daar gelooft hij helemaal niets van. "Het zou geweldig zijn als het waar is, maar tot nu toe is er geen enkel bewijs voor", zegt de hoogleraar Oude Testament en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Begin dit jaar ondernam een Nederlands-Belgisch team archeologen een expeditie naar de Turkse berg Ararat. Op 4000 meter hoogte vonden ze de overblijfselen van wat vermoedelijk een houten schip is geweest. Eerder al hadden diverse buitenlandse expedities beweerd dat het voor 99% zeker is dat dit de ark van Noach moest zijn.

Volgende maand vertrekt het Nederlands-Belgische team opnieuw naar Turkije. Ook Walter Tiemessen is dan weer van de partij. Hij is documentairemaker en raakte uit dien hoofde vierenhalf jaar geleden betrokken bij het project.

"Ik begrijp de scepsis", zegt hij. "Goed beschouwd was de vorige expeditie ook een fiasco. Er kon niets worden bewezen, omdat de ploeg geen monsters van de vondst bij zich had. De Turkse autoriteiten hadden daar geen toestemming voor gegeven. Daarom is het team nu aangevuld met enkele Turkse deskundigen. Ook gaan er Ieren en Amerikanen mee, onder meer voor het scannen van de locaties."

Het gaat er in essentie om dat er op bijna vier kilometer boven de zeespiegel resten zouden zijn aangetroffen van een houten schip van 120 meter lengte, met kleine deurtjes, voedselresten en ruimten die lijken op stallen. Dat zou erop duiden dat het zou kunnen gaan om de bijbelse ark.

Maar er zijn ook deskundigen die stellen dat de restanten net zo goed van een schip kunnen zijn dat tijdens het kantelen van de polen van de aarde is gestrand, omdat de zeespiegel toen op veel plaatsen enorm daalde.

Tiemessen: "Ik zet ook nog steeds vraagtekens bij alle vondsten en ben de laatste die volmondig zegt dat dit de ark is. Ik weet wel heel zeker dat er iets heel unieks op die berg ligt en dat het een sterke gelijkenis heeft met een boot van duizenden jaren voor Christus. Maar het is de hoogste tijd voor een onafhankelijk onderzoek. Daarom bestaat het nieuwe team uit archeologen uit diverse landen en een aantal hoogleraren. Ik ga er documentaires over maken en wil volgend jaar een live-uitzending vanaf die plek verzorgen."

 

Bron: HetGoedeLeven

 

--:--