Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Gek dat zoiets afschuwelijks mensen samenbrengt’

Vijf ondernemers over de gevolgen van corona

Door de coronacrisis is ons land stil komen te liggen. Voor veel ondernemers breekt er een lastige tijd aan, hun dag en hun agenda zien er plotseling compleet anders uit. Acteur Jonathan Vroege, zangeres Pearl Jozefzoon, ondernemer Esther Somnaikubun, danseres Elza Postma en kapster Maaike Faber vertellen over de invloed die de crisis op hun leven heeft.

Deel:

Hoop houden 

Jonathan Vroege. Foto: Nienke van Denderen
Jonathan Vroege. Foto: Nienke van Denderen.

Jonathan Vroege (26) - bekend van The Lion King – zingt samen met The Dutch Tenors op een cruiseschip als in de wereld het coronavirus om zich heen grijpt. “Plotseling kondigde onze cruisemaatschappij aan dat ze hun schepen zouden stilleggen, dus ook onze optredens. We hadden wekenlang geoefend, schreven arrangementen, leerden het uit ons hoofd en hadden alles – inclusief de belichting – tot in de puntjes voorbereid. Er viel ineens een compleet inkomen weg. Ik vind het erg onwerkelijk dat het coronavirus de wereld zo in z’n greep heeft. Voor veel mensen zal deze crisis verregaande gevolgen hebben. Zowel lichamelijk als financieel. Ik geloof dat er een oplossing gaat komen. In de komende tijd ben ik veel samen met mijn vrouw. En misschien ontstaan er door de stilte wel nieuwe creatieve processen. Hoe dan ook, we moeten hoop houden, hoe erg de situatie ook wordt en hoe hard we ook geraakt worden. God is groter dan deze crisis. Hij voorziet.”

Zonder druk van de klok

Pearl Jozefzoon. Foto: Nienke van Denderen
Pearl Jozefzoon. Foto: Nienke van Denderen.

Zangeres Pearl Jozefzoon (34) staat aan het begin van haar paastour als ze te horen krijgt dat die door het coronavirus niet door kan gaan. “Elke dag denk ik: is dit echt of zit ik in een Hollywoodfilm? Plotseling valt alles weg waar ik zo hard aan heb gewerkt. Op Aswoensdag kwam mijn paas-cd Genade uit. In de veertig dagen naar Pasen zou ik samen met Zingen in de Kerktwaalf nieuwe liederen presenteren, op verschillende plaatsen in het land. Met een krachtig muzikaal programma wilde ik mensen een kijkje geven in het leven van Jezus en wat Hij voor ons deed. Toen ik hoorde dat alle grote evenementen afgelast werden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, klapte ik van schrik mijn laptop dicht. Ik moest weer even in het hier en nu komen. Ineens vielen mijn inkomsten weg. Dat is wreed, maar tegelijkertijd geloof ik dat het kabinet met de huidige maatregelen een goed besluit heeft genomen. Ik bid dat de afgelaste optredens op een ander moment wél door kunnen gaan, zodat ik de boodschap van Genade ook live kan vertellen. En de coronacrisis brengt me ook een stukje rust. Mijn hoofd is leger en ik heb meer aandacht voor mijn kinderen. Zonder druk van de klok. Een leven zonder deadlines heeft z’n charmes. Ik praat nu bijvoorbeeld met mijn buren over de zekerheden en moeilijkheden in het leven. Gek eigenlijk dat zoiets afschuwelijks als het coronavirus mensen samenbrengt.”

Jarenlang hard voor gewerkt

Esther Somnaikubun. Foto: Vier de liefde fotografie
Esther Somnaikubun. Foto: Vier de liefde fotografie.

Esther Somnaikubun (29) is ondernemer en heeft samen met haar vriend Tim de bedrijven Te Leuk Trouwen en Te Leuk Event Design. “Als iemand mij begin 2020 had verteld dat we in maart een enorme onzekerheid tegemoet zouden gaan door een virus, had ik dat niet geloofd. Nooit heb ik me gerealiseerd dat een wereldwijd virus zo’n impact op het bedrijfsleven zou hebben. Het voelt onwerkelijk en misschien zelfs wel een beetje apocalyptisch. Jaarlijks verzorgen we samen met ons personeel zo’n honderd bruiloften en evenementen. Ik hoop dat er goede maatregelen komen, zodat we met z’n allen de Nederlandse economie draaiende houden. En wat erg pijnlijk is, is dat we nu onze winst zien verdampen als sneeuw voor de zon. Waar we jarenlang hard voor hebben gewerkt, is weg. We leven in een harde maatschappij en daarom moeten we tijdens deze crisis meer dan ooit om de mensen denken die alleen zijn of ziek. Iedereen kent wel iemand die juist nu iets meer aandacht kan gebruiken. Laten we dat dan ook doen en naar elkaar omzien.”

Creatieve oplossingen

Elza Postma
Elza Postma.

Elza Postma (31) heeft sinds acht jaar haar Dansschool Salvation Dance Centre. Ze is docent, danser en choreograaf. “Ik ervaar het als een spannende tijd, maar ook een verwachtingsvolle tijd. Mijn man heeft vorige week zijn bedrijf stopgezet en daardoor missen we een groot inkomen. En onze tweeling kan elk moment geboren worden. Deze week ben ik uitgerekend. Toch ervaar ik ook een enorme rust. God is en blijft altijd dezelfde. Ik blijf op Hem vertrouwen, ook wanneer er onzekerheden zijn. God is nog altijd groter dan onze omstandigheden. Met de dansschool kijken we vooral naar creatieve oplossingen, zodat we leden toch iets kunnen bieden en we er voor hun kunnen zijn. Zo zijn we begonnen met het aanbieden van online lessen. Ik wil in deze tijd iets betekenen voor mensen. Het is juist nu de tijd om als christenen te laten zien wie we zijn en ons licht te laten schijnen. Zo hebben we het project ‘SamenSterk’ opgericht en kunnen mensen doneren voor leden die nu zelf geen contributie meer kunnen betalen. Hiermee willen wie iets aanbieden waarmee we mensen kunnen helpen die het nu moeilijk hebben. Ik vind het mooi om te zien dat mensen ons trouw blijven en steunen. Dat zegt iets over de cultuur in onze dansschool en daar ben ik erg trots op. Ik ga ervan uit wanneer ik zorg voor anderen, dat God wel voor mij zorgt.”

Familie, vrienden en geloof

Maaike Faber
Maaike Faber.

Maaike Faber (29) is ambulant kapster en knipt mensen met veel plezier bij hen thuis. “Toen Mark Rutte vertelde dat ook de kappers moesten stoppen, dacht ik wel: en nu? Ik realiseerde me dat ik niet meer mocht werken. En geen werk, betekent geen inkomsten. De paniek sloeg toe en ik dacht: hoe gaan we de komende tijd doorkomen? Op dit moment maak ik me nog niet erg druk, omdat ik denk dat er voor veel situaties oplossingen komen. Daarop wil ik ook vertrouwen. Gelukkig biedt de regering ondernemers steun; dat geeft me een beetje rust. Thuis gaat het leven gewoon door, met een kleuter en peuter. Je beseft ineens dat je normaal gesproken op veel plekken komt en hoeveel contact je met mensen hebt. Het is heel gek om ineens nergens meer naartoe te kunnen en alle dagen thuis te zijn. Niet naar je werk, je vrienden of naar de kerk. Dan denk je: wat een eenzaamheid zal dit veroorzaken. We gaan allemaal een onzekere tijd tegemoet, maar we blijven positief. Ik merk nu dat ik veel nadenk over alles in het leven. Over de dingen die echt belangrijk zijn: familie, vrienden en geloof. Je voelt echt even goed wat je hebt en daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Lees ook: door de corona-maatregelen mocht redacteur Deborah niet naar haar pasgeboren neefje en ging op 'raambezoek'

Geschreven door

Yvonne de Noord

--:--