Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gevluchte Oekraïense vrouwen zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaars

'Vrouwen worden met mooie beloftes meegenomen'

Miljoenen Oekraïners zijn de afgelopen twee weken hun land uit gevlucht. Veel vrouwen zijn alleen, want mannen moeten achterblijven om te vechten. In al deze ellende zien mensenhandelaars hun kans; deze vrouwen zijn een makkelijke prooi. Scharlaken Koord en IJM luiden de noodklok.

Deel:

Waar velen klaar staan om de stroom Oekraïense vluchtelingen te helpen, zijn er ook mensen die juist van hun ellende proberen te profiteren. “De ervaring leert dat als er een stroom vluchtelingen op gang komt, het meestal niet lang duurt tot er mensenhandel volgt,” laat Scharlaken Koord, al jaren actief in hulpverlening rondom prostitutie, weten. “Vrouwen worden met mooie beloftes meegenomen en daarna gedwongen worden te werken in de schoonmaak, de horeca en vooral in de seksindustrie. We horen de verhalen en krijgen signalen hierover van onze contacten in Oekraine en het grensgebied.”

‘Als er een stroom vluchtelingen op gang komt, duurt het meestal niet lang tot er mensenhandel volgt'

Scharlaken Koord heeft ervaring in het werken met vrouwen in crisissituaties. “Er wordt nu actief ingezet op het vinden van deze vrouwen en hen benaderen,” laten zij weten. “Bij voorkeur met Oekraïens sprekende mensen. Wij willen deze vrouwen laten weten dat er een alternatief is. Het is belangrijk hen te bereiken en onze hulp aan te bieden en dit is het moment om op te staan voor deze groep.”

Het is al onze inzet waard om te weten dat je mensen helpt om veilig te zijn

Ook IJM, dat zich inzet tegen mensenhandel, luidt de noodklok. Teams van IJM en lokale partners werken op dit moment langs de Oekraìense grens om vuchtelingen hulp te bieden en mensenhandel te voorkomen. Een medewerker van IJM aan de grens vertelt: “Het is al onze inzet waard om te weten dat je mensen helpt om veilig te zijn, veilig te kunnen reizen en in contact te komen met overheden en hulpverleningsorganisaties, zodat ze geen slachtoffer worden van mensenhandel. Ze zijn al door genoeg ellende gegaan.”

Naast praktische hulp bij het verstrekken van eerste levensbehoeften, helpt IJM vluchtelingen met bewustwordingscampagnes. Ook zoeken ze actief naar kwetsbare vrouwen en kinderen en trainen ze lokale partners en vrijwilligers om tekenen van mensenhandel te herkennen.

Je kunt helpen om mensenhandel van Oekraïense vluchtelingen tegen te gaan door een donatie aan Scharlaken Koord of IJM.

Lees ook: De Nederlandse Stefanie vluchtte zelf in Oekraïene, maar is gebleven om vluchtelingen te helpen.

Beeld: Arjan Lock

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--