Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Grapperhaus: aanscherping is voor kerkgangers 'bitter offer'

'Kom niet met grote groepen bijeen'

Het kerkelijke samenwerkingsverband CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) vraagt kerken hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Zo roept de organisatie kerken op "hun verantwoordelijkheid te nemen als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van 30".

Deel:

Dat liet het CIO vrijdag weten na een gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Er werd gesproken over het oplopende aantal besmettingen en de vraag of kerkdiensten met veel mensen dan wel wenselijk zijn.

Volgens het CIO is tijdens het gesprek, waarbij verschillende lidkerken van het CIO aanwezig waren, "de ernst van de oplopende besmettingen in Nederland samen onder ogen gezien".

"Bij kerken is er een bereidheid het aantal bezoekers in kerkdiensten substantieel af te schalen. Hierbij is het dringende advies van 5 oktober leidend, inclusief het dragen van mondkapjes en het beperken van zingen", aldus het CIO. Op 5 oktober zei Grapperhaus dat kerken vrijwillig teruggaan naar dertig mensen per dienst. Maar niet alle kerken waren blij met die afspraak.

"De gemeenschappen hebben uitgesproken zich in te spannen om af te schalen in aantallen en meer maatregelen te nemen zoals de bevordering van het dragen van mondkapjes en geen samenzang", laat Grapperhaus weten. "We blijven met elkaar in overleg de komende periode."

Afgelopen weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend was geworden dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. Of de kerk zich aan de oproep van het CIO gaat houden, is niet bekend. De kerk was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Update vrijdagavond: Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten "substantieel" te verlagen. Verder moet er een "hernieuwde bezinning" komen "op de wijze en frequentie van de samenzang". Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies. Het advies werd vrijdagavond bekendgemaakt op de website van de kerkgemeenschap. Met substantieel bedoelt het landelijk bureau "een forse, grote stap", licht scriba Diepenbroek de aanbeveling toe.

Grapperhaus realiseert zich dat de aanscherping van de coronamaatregelen voor kerkgangers een 'bitter offer' is, maar blijft erop hameren dat het nodig is om niet met grote groepen bijeen te komen, meldt het ANP. "We moeten met z'n allen dat offer brengen in het kader van de bestrijding van het virus."

Niet alleen voor gelovigen, maar ook voor veel andere mensen zijn de maatregelen lastig, erkent Grapperhaus. "Ik snap dat er bij veel mensen regelmatig vertwijfeling is. Je wilt zo graag toch dingen doen waarvan je zegt, die zijn essentieel voor mij. Voor een gelovige is dat het belijden van dat geloof. Voor iemand die een onderneming heeft, is dát heel essentieel."

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--