Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gratis soep en brood voor Oekraïners

'Te midden van de onrust willen wij iets betekenen voor het volk'

Oekraïners vluchten massaal het land uit, maar dat geldt niet voor de Nederlandse Arenda Vasylenko. Samen met haar Oekraïense man Andrey is zij gebleven om gratis brood en soep uit te delen aan de Oekraïners in Brovary, een stad op tien kilometer van Kiev.

Deel:

‘Bake 4 Ukraine’ is de slogan die de bakkerij van Arenda’s echtgenoot deze week lanceerde. Via hun facebookpagina zamelen ze geld in voor hun project en plaatsen ze updates. Te midden van de onrust, wil het echtpaar iets betekenen voor hun volk. “God heeft mij gezonden en ik geloof dat Hij ons beschermt.”

Wat kun je betekenen voor de Oekraïners?
“Op de eerste dag van de oorlog hebben we meteen actie ondernomen. Onze bakkerij maakt nu gratis brood voor ziekenhuizen en revalidatiecentra, want het brood in de supermarkten was al binnen een dag op. Veel werknemers van onze bakkerij zijn geëvacueerd, dus we werken nu met kerkelijke vrijwilligers. Bij elk brood dat we uitdelen, doen we een briefje met een Bijbeltekst erop en de contactgegevens van onze kerk, zodat mensen geestelijke steun kunnen zoeken. We runnen ook een restaurant en dat is nu elke dag geopend voor omwonenden. Daar kunnen ze terecht voor een kopje soep of thee. Onze voorganger is in het restaurant aanwezig, we bidden en hebben Psalm 91 uitgeprint en opgehangen. We kunnen 1000 liter soep maken en die vervoeren we in emmers naar verschillende plekken.”

Hoe is de situatie in Brovary nu?
“Donderdagnacht werden we wakker van een raketinslag; het was in één klap oorlog. We bevonden ons opeens in een nieuwe realiteit. We wisten dat het ging komen, maar je wilt en hoopt dat het niet gebeurt. We hebben besloten te blijven, want onze taak ligt hier. Het is een wonder dat het in onze stad zo rustig is. We zien wel militairen rondlopen, we horen constant bommen vallen en houden ons strikt aan de regels, wat betekent dat je na 5 uur ‘s middags niet meer op straat mag zijn. ‘s Nachts zijn de meeste aanvallen. Overdag schijnt de zon, het is onvoorstelbaar.”

Het is een wonder dat het in onze stad zo rustig is.

Hoe ziet de toekomst eruit?
“Niet erg hoopgevend, met de Russische berichten over kernwapens. We hebben geen idee wat er staat te gebeuren, maar als Poetins plan doorgaat, is dat heel slecht nieuws. Maar wij vertrouwen op Gods plan. We zien een omkeer. De meeste Russische soldaten willen helemaal niet vechten en rijden hun tanks gewoon terug. Het is hoopvol uitzien naar hoe God dit kan gebruiken in Zijn plan.”  

Wat kunnen wij in Nederland doen?
“In de eerste plaats: onophoudelijk bidden. Dag en nacht. Daarnaast is geld inzamelen belangrijk. We hebben ongeveer 5000 euro per dag nodig om gratis broden te blijven bakken. Als de oorlog voorbij is, moet het leven opgebouwd worden, ook daar hebben we geld voor nodig. Maar bidden blijft het belangrijkste. Bidden voor overwinning, recht en bekering.”

Tekst: Wieke van Burken

Arenda in 'Crux'

--:--