Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heleen van Velden

"Ik hou echt van mijn werk; ondanks de soms ingewikkelde dingen"

Het zorgen voor pasgeborenen zit bij Heleen (47) in haar genen. En dat komt haar als kraamverzorgster goed van pas!

Deel:

Toen Heleen een kind was, was ze al een echte ‘zorger’. Van haar poppen, of als dat uitkwam van haar broertjes. Inmiddels heeft ze zelf een gezin met vier kinderen, samen met haar man Richard. Maar ze heeft van zorgen ook haar werk gemaakt. Toen ze als tiener haar tante bezig zag met een werkstuk over neonatologie werd haar interesse gewekt, en niet veel later startte Heleen als kraamverzorgster.

Als Heleen hoort dat ze genomineerd is voor Zorgmedewerker van het jaar denkt ze even dat het een grap is, maar als snel landt het goede nieuws. “Ik voel me vereerd en ik hoop voor mijn team dat ik win, want dan kunnen we samen wat leuks doen.” Als kraamverzorgster werk je vaak individueel, dus een teamuitje is dan extra leuk.

“Ik hoop ook dat er door deze verkiezing weer positieve aandacht ontstaat rondom het verlenen van zorg. Ik haal veel vreugde uit mijn werk door het contact met mensen. Als ik door de voordeur binnenstap, dan kom ik echt bij iemand binnen. Dat geeft kippenvel.”

Rust, humor en zelfreflectie

Als kraamverzorgster sta je samen met het gezin aan het begin van nieuw leven. “Het is mijn doel om ouders in de eerste acht tot tien dagen zelfverzekerdheid te geven, zodat zij met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Rust, humor en zelfreflectie zijn daarbij heel belangrijk.”

Naast de zorg voor de moeder en het kind investeert Heleen ook tijd in de rest van het kraamgezin. Het is belangrijk om aandacht te geven aan het hele gezin, want als het goed gaat met hen, dan is dat ook goed voor de baby.

Zorgen met impact

“Het zou zo mooi zijn als we meer oog krijgen voor de belangrijke rol en de impact die een zorgverlener heeft in het leven van de ander. Zeker als kraamverzorgster is die rol ontzettend belangrijk. En er zit zoveel meer achter dan alleen de praktische kant van het werk. Ik heb echt een hele leuke baan!”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Bekijk hier meer.

--:--