Help, we vechten elkaar de tent uit!
17 maart 2020 · 18:00
Update: 10 mei 2023 · 15:43
Het klonk eerst nog wel aanlokkelijk, samen thuiswerken. Zeker toen de kinderen nog naar school zouden gaan. Maar nu? Hoe gaan we dit ooit samen volhouden, zonder elkaar de tent uit te vechten?
Niet voor niets meldde de NOS gisteren: ‘Over een paar maanden is er óf een nieuwe babyboom, óf zijn er een heleboel aanvragen voor echtscheidingen.’
Snelkookpan
Zo’n intense, gekke periode als nu rondom corona werkt als een snelkookpan voor emoties. Heb je het samen goed, dan voel je meer verbinding als er een gemeenschappelijke vijand is. Dit fenomeen ken je misschien wel van een ontgroening. Maar is er al wat wrijving, dan helpt zo’n ramp meestal niet mee.
Terugvallen op de basis
Zoals bij iedere ingrijpende gebeurtenis reageren we vaak verschillend op situaties. Dit kan veel irritaties opleveren. Juist in een spannende periode wil je terugvallen op de basis. Als je voelt dat je partner dan heel anders met de situatie omgaat, kun je gaan twijfelen aan die basis. Toch is juist zo’n bizarre situatie geen eerlijke relatietest.
Omdat de situatie voor iedereen nieuw is, kun je niet je gebruikelijke hulpbronnen raadplegen. Je vrienden of familie hebben deze situatie niet al eens meegemaakt. Zo ook je partner niet. Dat hij of zij anders reageert dan jij, is oké.
Twee types
Vaak zie je twee types ontstaan. Type 1 reageert naar buiten toe. Er gebeurt iets heftigs en je reageert hierop door naar buiten te treden. Je zoekt contact, kennis en probeert al pratend je gedachten te ordenen. Hier volgt jouw plan van aanpak uit. De emoties zijn vaak duidelijk merkbaar – je ervaart angst, boosheid, teleurstelling – je benoemt deze en zoekt vanuit hier naar een oplossing.
Type 2 reageert naar binnen toe. De situatie dringt langzaam maar zeker tot je door. Kennis gaat vooraf aan de emotie. Je verwerkt alles door eens rustig alleen te zijn, je trekt je terug. Meestal nadat je alle verschillende reacties hebt overwogen, kom je met een kant-en-klaar plan van aanpak. Deze is dan ook min of meer in beton gegoten. De emotie is er wel, maar via een andere volgorde.
Je kunt je voorstellen dat je een ideaal recept hebt voor een conflict als type 1 het gesprek aan wil gaan om zijn of haar gedachten te vormen, terwijl type 2 nog geen tijd alleen gehad heeft. Type 1 voelt zich niet gezien en gehoord, type 2 voelt zich onder druk gezet om te reageren met heftige emoties die hij of zij op dat moment nog niet voelt.
Tips
Wat kun je doen? Vier tips:
- Plan deze dagen heel bewust tijd voor samen.
- Bespreek je emotionele behoeften: wat heb je emotioneel van de ander nodig de komende tijd? Hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor jezelf? Hoe richt je dit in huis in?
- Blijf elkaar als geliefde zien en plan een date thuis. Geen nieuwsberichten, schermen uit, kaarsen aan.
- Plan vergadertijd. Nu jullie huis een bedrijfsruimte, school en huis in één is geworden, heb je echt vaker vergadertijd nodig om afspraken te maken en zo irritaties te voorkomen. Dit kan zelfs leuk zijn met het hele gezin.
Tekst: Vivian Vietje
Beeld: Shutterstock
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.