Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minister Cora van Nieuwenhuizen: 'Het gaat allemaal te langzaam met het klimaat'

Minister Cora van Nieuwenhuizen over de Climate Adaption Summit

Bosbranden, overstromingen en hittegolven: dat zijn gevolgen van een veranderend klimaat. We moeten ons daarop aanpassen. Daarover gaat de klimaattop die vandaag en morgen online gehouden wordt vanuit Den Haag. ‘Daar moet vaart in komen’, vindt Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Deel:

Adaption en wàt?

Twee graden, meer mag de temperatuur op aarde niet stijgen. Dat was de afspraak die regelingsleiders maakten op de Klimaattop in Parijs in 2015. Dat gaan we op deze manier niet halen.

Zorgen dat de aarde niet verder opwarmt, noem je mitigatie. Dat is natuurlijk heel belangrijk (en wist je dat het planten van bomen een van de manieren is om het koeler te maken op aarde?). Maar we hebben al te dealen met een opwarming die effect heeft op het klimaat. Dus minstens zo belangrijk is het dat er plannen worden gemaakt om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat heet adaptie.

Mitigatie en adaptatie zijn beide hard nodig. Zelfs als de CO-uitstoot drastisch vermindert en dus de temperatuur op aarde zal dalen, krijgen we te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Dat gebeurt nu al.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘Stijging van de zeespiegel, stormen, overstromingen, droogte. Het klimaat verandert onmiskenbaar. We moeten ons aanpassen: onze steden, dijken en infrastructuur, voedselproductie, ecosystemen. Veel landen zijn ermee bezig, maar het gaat nog te langzaam.’ Ook wordt er nog te weinig serieus geïnvesteerd. Men zou harder moeten werken aan bijvoorbeeld het versterken van kustgebieden en het weersbestendig maken van infrastructuur in steden.

Draag zelf bij aan een beter klimaat
Draag zelf bij aan een beter klimaat

Meer bomen in Nederland; daar kan jij aan bijdragen. Plant een boom en vergroen daarmee jouw eigen leefomgeving. Goed gevoel toch?

De Climate Adaption Top vandaag in Den Haag is bedoeld om mensen, bedrijven en overheden te doordingen van de noodzaak van het aanpassen van onze leefomgeving en het onderwerp hoger op de politieke agenda te krijgen.

Samenwerken

De minister hoopt dat de top een succes gaat worden, en dat er concrete stappen gezet kunnen worden. Minister Coravan Nieuwenhuizen: ‘De concrete uitkomst zal een actieprogramma zijn waar we komende decennium mee aan de slag kunnen. Meer dan dertig staatshoofden, presidenten en premiers doen mee, plus tientallen ministers.

Samen met wetenschappers, bedrijven, internationale organisaties en jongeren uit de hele wereld. De samenwerking van al deze mensen gaat praktische oplossingen opleveren, én concrete projecten.’

Volg ons op Instagram
Volg ons op Instagram

Nooit meer de laatste bogenweetjes missen? Altijd op de hoogte zijn van onze beste acties? Volg dan hier onze Instagrampagina.

En ik dan?

Het zijn veel woorden die gesproken worden op deze top waar zoveel belangrijke mensen bij betrokken zijn. Op hoog niveau wordt er nagedacht over de aarde. Maar in het klein kan jij ook wat doen! De minister roept je in deze video op om een boom te planten. Zo draag jij bij aan een groenere leefomgeving en een beter klimaat!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--