Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Minister Cora van Nieu­wen­hui­zen: 'Het gaat allemaal te langzaam met het klimaat'

25 januari 2021 · 10:30

Update: 19 november 2024 · 14:36

Bosbranden, overstromingen en hittegolven: dat zijn gevolgen van een veranderend klimaat. We moeten ons daarop aanpassen. Daarover gaat de klimaattop die vandaag en morgen online gehouden wordt vanuit Den Haag. ‘Daar moet vaart in komen’, vindt Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Adaption en wàt?

Twee graden, meer mag de temperatuur op aarde niet stijgen. Dat was de afspraak die regelingsleiders maakten op de Klimaattop in Parijs in 2015. Dat gaan we op deze manier niet halen.

Zorgen dat de aarde niet verder opwarmt, noem je mitigatie. Dat is natuurlijk heel belangrijk (en wist je dat het planten van bomen een van de manieren is om het koeler te maken op aarde?). Maar we hebben al te dealen met een opwarming die effect heeft op het klimaat. Dus minstens zo belangrijk is het dat er plannen worden gemaakt om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat heet adaptie.

Mitigatie en adaptatie zijn beide hard nodig. Zelfs als de CO-uitstoot drastisch vermindert en dus de temperatuur op aarde zal dalen, krijgen we te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Dat gebeurt nu al.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘Stijging van de zeespiegel, stormen, overstromingen, droogte. Het klimaat verandert onmiskenbaar. We moeten ons aanpassen: onze steden, dijken en infrastructuur, voedselproductie, ecosystemen. Veel landen zijn ermee bezig, maar het gaat nog te langzaam.’ Ook wordt er nog te weinig serieus geïnvesteerd. Men zou harder moeten werken aan bijvoorbeeld het versterken van kustgebieden en het weersbestendig maken van infrastructuur in steden.

De Climate Adaption Top vandaag in Den Haag is bedoeld om mensen, bedrijven en overheden te doordingen van de noodzaak van het aanpassen van onze leefomgeving en het onderwerp hoger op de politieke agenda te krijgen.

Samenwerken

De minister hoopt dat de top een succes gaat worden, en dat er concrete stappen gezet kunnen worden. Minister Coravan Nieuwenhuizen: ‘De concrete uitkomst zal een actieprogramma zijn waar we komende decennium mee aan de slag kunnen. Meer dan dertig staatshoofden, presidenten en premiers doen mee, plus tientallen ministers.

Samen met wetenschappers, bedrijven, internationale organisaties en jongeren uit de hele wereld. De samenwerking van al deze mensen gaat praktische oplossingen opleveren, én concrete projecten.’

En ik dan?

Het zijn veel woorden die gesproken worden op deze top waar zoveel belangrijke mensen bij betrokken zijn. Op hoog niveau wordt er nagedacht over de aarde. Maar in het klein kan jij ook wat doen! De minister roept je in deze video op om een boom te planten. Zo draag jij bij aan een groenere leefomgeving en een beter klimaat!

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Nederland plant bomen

Dit artikel hoort bij het programma

Nederland plant bomen

Nederland plant bomen

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook