Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het huwelijk van Herman en Annemieke stond onder druk door PTSS

Hoe verliefd Herman en Annemieke ook zijn als ze trouwen, al gauw vertoont hun relatie de eerste barstjes. Herman heeft last van onverklaarbare woede-aanvallen. “Ik merkte dat iets met hem aan de hand was, maar het zat achter een deurtje waar ik niet bij kon,” zegt Annemieke. In 2006 barst de bom. Herman blijkt een PTSS te hebben. In de nieuwe podcast Hart tegen Hart praat Bert van Leeuwen met hen.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Of het liefde op het eerste gezicht was? “Nee, niet echt”, aldus Annemieke. “We kenden elkaar al langer uit onze kerk. Hermans vader was koster en Herman en ik zaten op een gegeven moment in dezelfde catechisatiegroep. Zo is het een beetje gekomen… in de winter van 1984/1985 was het erg koud en schaatsten we veel met mensen uit onze catechisatiegroep. Herman had toen verkering met een ander meisje en ik had al wel een oogje op hem. Een halfjaar later gingen we allebei mee met een weekendje weg van de kerk. Hermans verkering was uit en hij ging op de motor naar dat weekend. Hij vroeg mij mee achterop en vanaf dat moment was het ‘aan’.”

“Ik vond Herman wel sexy, ik voelde aantrekkingskracht en gelukkig was dat wederzijds. Onze relatie werd best snel serieus. We waren vanaf het begin close en deden veel dingen samen. Door een slechte thuissituatie bij Herman en bij mij zijn we al na twee jaar getrouwd. In het begin wilden we nog geen kinderen. Dat kwam pas na een jaar of drie. In 1991 werd onze oudste dochter geboren en in de jaren daarna volgden nog twee meiden.” 

In Libanon maakte ik zeer traumatische dingen mee

Herman vertelt hoe het komt dat er problemen in hun relatie ontstonden: “Ik was 19 toen ik als dienstplichtige uitgezonden werd naar Libanon. Daar maakte ik zeer traumatische dingen mee. Ik kwam totaal onvoorbereid in Beiroet aan. Het leek wel een filmset van een oorlogsfilm. Alles stond in de fik, enorme kraters in het vliegveld, raketten die overvlogen, een stad die compleet in puin lag en lijken langs de weg. Het meest traumatische dat ik heb meegemaakt, was toen een maat van mij doordraaide en zijn geweer op mij leegschoot. De kogels vlogen rakelings langs me heen. Daar ben ik een paar dagen compleet van slag van geweest.”

PTSS

Bij thuiskomst ontstonden er bij Herman allerlei problemen: “Ik durfde de straat niet op, was constant alert en op mijn hoede. Mijn ouders hadden er geen enkel begrip voor, ze hebben tot aan hun dood nooit ergens naar gevraagd. Ik ben uiteindelijk ‘gewoon’ gaan werken. In de periode erna kregen Annemieke en ik verkering, trouwden we en kregen we onze dochters. Ik ben ‘gewoon’ blijven doorwerken. In die tijd sloegen de stoppen regelmatig door. Ik heb jaren nachtmerries gehad. In 2006 ging het licht uit. Op dat moment wilde ik uit het leven stappen. Ik raakte in de ziektewet en ben uiteindelijk zes jaar begeleid in het Militair Hospitaal. Die periode had een enorme impact op ons huwelijk, onze kinderen, op alles. Ik moest basisdingen opnieuw leren: boodschappen doen, de stad ingaan. Ik ontmoette veel onbegrip. Twaalf jaar heb ik geknokt met het UWV om begrip te ontvangen voor mijn PTSS.” 

Ik vond het ingewikkeld: ik zorgde niet voor het inkomen

“In de periode dat ik thuis was, ging Annemieke werken, omdat we inkomen nodig hadden. In die periode ging ik, eigenlijk pas voor het eerst, voor de kinderen zorgen. Uiteindelijk heb ik daar een veel betere band met de kinderen aan over gehouden. Tegelijkertijd vond ik het heel ingewikkeld: als hoofd van het gezin had ik niks meer, ik zorgde niet voor het inkomen. Dat doet iets met je zelfbeeld als man. Ik werd afgekeurd, ook op dat vlak zat er een enorme boosheid in mij.”  

Verstandelijke keuze 

Annemieke: “Herman was altijd al een binnenvetter. Ik dacht ook al in het begin van ons huwelijk: er is iets, hoe hij reageert is niet normaal. Herman liet bijna niets los. Op een gegeven moment heb ik gedacht: dit is mijn huwelijk, het is wat het is. Ik heb verstandelijk gekozen om er iets van te maken. Ik had heel lang het idee dat ik de boel bij elkaar moest houden. Ik moest ervoor zorgen dat Herman niet ontplofte waar de kinderen bij waren. Ik probeerde de kinderen een leuke jeugd te geven. De harmonie te bewaren. Onze oudste dochter was een jaar of zestien toen Herman thuis kwam te zitten. Zij heeft er het meest last van gehad. Tot haar vijftiende was Herman weinig aanwezig. Maar ook naar mij toe kon Herman al flippen om een kopje thee dat ik niet goed neerzette. Ik snapte vaak niets van wat zich in zijn hoofd afspeelde.”

Ik heb me alleen maar gericht op het goed houden van mijn huwelijk

“De boosheid is er bij mij pas een paar jaar geleden uitgekomen. Achteraf weet ik niet hoe ik het volgehouden heb. Ik heb me alleen maar gericht op het goed houden van mijn huwelijk en het creëren van een zo normaal mogelijke jeugd voor onze kinderen. Onder boosheid zit pijn. Om die pijn ruimte te geven word ik dan stil bij God. Ik vind het best eng om een golf van woede naar boven te laten komen…  God laat me dan vaak een beeld zien – dan kan ik weer verder.”

Podcast Hart tegen Hart

In de podcast Hart tegen Hart praat Bert van Leeuwen met stellen die moeilijkheden in hun relatie hebben overwonnen. In aflevering 1 vertellen Herman en Annemieke hoe zij hun relatieproblemen hebben overwonnen. Ook relatietherapeut Julie Sharon schuift aan. Zij benadrukt het belang van elkaars verhaal kennen en geeft praktische tips, want hoe overwin je je die moeilijkheden eigenlijk?

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--