Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het lijden en de monologen van Job

Het is een van de grootste vragen van het leven: waarom is er lijden in de wereld? En dan zeker als je daar vanuit het Christendom bij betrekt dat God goed is en almachtig. Daarom hebben veel kunstenaars en ook de schrijvers van de bijbel zich met deze vraag beziggehouden. Het lijden, het verhaal en de monologen van Job staan centraal in aflevering zes van Scheppingsdrift.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Weddenschap met de duivel

Het verhaal van Job is een raamvertelling. Job is een nette man, die goed leefde, en toch alles kwijtraakt, omdat God een weddenschap aangaat met de duivel. Vervolgens komen er allemaal monologen van Job, van zijn vrienden en van God, over waarom dit Job overkomt.

Films en boeken over Job

In Scheppingsdrift met in deze aflevering Alain Verheij, Allard Amelink, Marjoleine de Vos en Rick de Gier worden weer verschillende films en boeken besproken die over Job gaan. Zo is er de film A Serious Man van The Coen Brothers (2009) en Tree of Life van Terrence Malick  (2011). In Tree of Life komen dezelfde vragen voor, maar komt ook het antwoord van God. In de films van The Coen Brothers gaat het vaak over de onverklaarbaarheid van het leven, waarbij ze onder andere geïnspireerd zijn door de filosofie van Albert Camus over het absurde.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het Zoutpad van Raynor Winn (2018) is een non-fictieboek dat gaat over een echtpaar dat in de schulden komt, doordat ze met een vriend mee investeren. Vervolgens is de man ook nog ongeneeslijk ziek. Ze gaan het zoutpad lopen, een kustpad door het zuiden van Groot-Britannië.

In Job van Joseph Roth (1930) stelt de hoofdpersoon Mendel Singer de vraag: waarom overkomt míj dit? Waarom ik en niet de anderen? Mendel emigreert uit Rusland naar Amerika en raakt zijn kinderen en vrouw kwijt.

Hét antwoord?

In al deze kunstvormen komen verschillende perspectieven op de vraag naar het lijden langs. Zo moeten we het boek Job zelf ook zien. Niet als een lineair verhaal met een kant-en-klaar antwoord. In ieder geval zien we in het boek dat Job flink klaagt over zijn lot en ook tekeergaat tegen
God. En blijkbaar is dat dus ok.

Meer afleveringen

Wil je meer van Scheppingsdrift luisteren? Abonneer je dan op de podcast. Eerder verschenen er al afleveringen over Jozef, Mozes en het gouden kalf en de Zondeval. Hier vind je meer achtergrondinformatie. 

--:--