Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

'Het nieuwe Soestdijk' biedt humoristisch inkijkje in slepend conflict

19 oktober 2022 · 14:10

Update: 19 oktober 2022 · 14:38

Paleis Soestdijk wordt sinds het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004 niet meer bewoond. Lang was onzeker welke toekomst het zou krijgen, maar toen de staat het gebouw in 2017 verkocht, leek er schot in de zaak te komen. Het bleek echter het begin van een jarenlange strijd. Met een nieuwsgierige blik en onderkoelde humor volgt documentairemaker Frans Bromet de strijdende partijen in 'Het nieuwe Soestdijk' (EO).

Wie over de Amsterdamseweg in Baarn rijdt, ziet het paleis – jarenlang het decor van het defilé op Koninginnedag – nog liggen. Bij iets oudere Nederlanders komen bij de aanblik mooie herinneringen boven, maar wie het gebouw goed inspecteert, ontdekt dat er veel achterstallig onderhoud aan is. De nieuwe eigenaren schrikken er niet voor terug om dat grondig aan te pakken, maar hun plannen gaan verder.

Echtpaar Meijer-Bergman wint wedstrijd

Frans Bromet maakt kennis met het ambitieuze echtpaar Ton en Maya Meijer-Bergman, eigenaars van Made By Holland van de MeyerBergman Erfgoed Groep. Toen de overheid de toekomst van Soestdijk inzet maakte van een wedstrijd, kwamen deze projectontwikkelaars als winnaars uit de bus. “We kochten het voor 1,7 miljoen euro,” vertelt Maya Meijer, “een dubbeltje per Nederlander die graag op de eerste rang wil zitten.” Om alles te kunnen financieren en om het omliggende gebied te ontwikkelen, zijn er plannen voor woningen op het landgoed en een hotel aan de overkant van de weg.

Kees Koudstaal komt in verzet

Maar de plannen stuiten op grote weerstand. Zo komt er protest tegen het kappen van bomen, omdat dit het leven van zeldzame diersoorten verstoort. Ook de muziekoptredens die nu al in de tuin plaatsvinden, stuiten op protest. En dan is er nog de provincie die niet echt meewerkt.
Een van de felste tegenstanders is raadslid Kees Koudstaal van de Baarnse Onafhankelijke Partij die het ongenoegen van een groep omwonenden een stem geeft. “We doen dit niet omdat wij een stel oude mannen zijn die weinig omhanden hebben en dan maar het volgende bouwplan gaan frustreren. We komen op voor het belang van de natuur.”

Zelfs Ton en Maya begrijpen actievoerder Kees wel

De camera is bij raadsvergaderingen, bij Kees thuis, maar ook bij vergaderingen van Made By Holland. In rustige gesprekken en kalme observaties lijkt het beeld te ontstaan dat beide partijen op hun manier gelijk hebben. “Het is volkomen legitiem van Kees om voor de natuur op te komen. Maar ik kan er ook inkomen dat het echtpaar Meijer teleurgesteld is in de gang van zaken”, bevestigt documentairemaker Frans Bromet. “Zelfs zij begrijpen Kees eigenlijk wel. Voor blokkades die de overheid blijft opwerpen, hebben ze minder begrip.”

Dat alle procedures zo vertragend werken, verbaast Frans. “Ik had gedacht dat ik het begin van de verbouwing nog zou kunnen meenemen in mijn film. Nu gaat het hier om een groot project, maar het is mij een raadsel hoe ons land met deze manier van besturen de woningnood gaat oplossen.

'Openstaan voor mensen'

Terwijl de zaak rond Soestdijk bij de Raad van State ligt, nemen de betrokkenen afscheid van Frans, die geruime tijd op de achtergrond in hun leven aanwezig was. Met zijn zachte, belangstellende toon kreeg hij iedereen op zijn praatstoel. “Dat is niet zo ingewikkeld”, legt Frans uit. “Je moet openstaan voor de ander.”

Teledoc: Het nieuwe Soestdijk

Donderdag 20 oktober, 22.20 uur, NPO 2 

Deel dit artikel: