Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter ‘Een toekomst vol van hoop’ van Sela

‘We hoeven niet bij de pakken neer te zitten.’

Met hun podcast geeft Sela een kijkje achter de Sela-schermen. Na tien succesvolle eerste afleveringen, stomen ze enthousiast door naar een tweede seizoen van de Sela-podcast. Elke aflevering wordt een lied besproken, en de eerste aflevering van het nieuwe seizoen trappen ze af met het lied ‘Een toekomst vol van hoop’. Waar komt het idee voor het lied vandaan? En wat betekent het lied voor de schrijvers zelf?

Deel:

In het kerkje van Welsum zit Peter Dijkstra, drummer en liedschrijver van Sela, samen met pianist Adriaan Roest en tekstschrijver Hans Maat met een microfoon voor de neus. Afgelopen jaar was ook een vreemd jaar voor hen, helemaal toen de concerten niet door bleken te gaan.

Adriaan: “Ik weet nog dat we wat liedjes aan het oefenen en opnemen waren. Alles was al opgebouwd en opeens kwam onze manager binnen met de mededeling: ‘Jongens, het gaat niet meer door’. We stonden perplex.”  

Corona en een toekomst vol van hoop

Maar juist in het afgelopen jaar bleken verschillende liederen een enorme bemoediging. Zo ook het lied Een toekomst vol van hoop. Het eerste couplet is al een gebed:

In de nacht van strijd en zorgen
kijken wij naar U omhoog
Biddend om een nieuwe morgen,
om een toekomst vol van hoop.

Hans Maat vertelt hoe het lied omarmd lijkt te worden, juist in de coronatijd. “Het lied is in 2019 uitgekomen, maar in 2020 heeft het echt een vogelvlucht genomen, zijn veel mensen het gaan zingen en kwam het zelfs op nummer 7 in de top 1008 van Groot Nieuws Radio. Door corona kwam de tekst in één keer tot leven voor heel veel mensen.”

“Wij hebben altijd geschreven vanuit het besef dat God een boodschap geeft die we mogen opschrijven. Ik kon zelf ook niet voorspellen dat Een toekomst vol van hoop voor zoveel mensen van betekenis zou zijn, maar God weet die dingen natuurlijk wel. Hij gebruikt ons, en dat vind ik mooi.”

Jeremia

Uit de podcast blijkt wel dat het schrijven van liederen een proces is. De meeste liederen beginnen met een bepaalde gedachte, een eerste idee. Ook dit lied. De meest geciteerde Bijbeltekst, Jeremia 29:11, bleek de inspiratie voor dit lied.

Voor mij persoonlijke betekent het dat God alles in Zijn hand houdt en er altijd een toekomst vol van hoop is.

Waarom? Daar weet tekstschrijver en theoloog Hans wel een antwoord op. “De tekst over een hoopvolle toekomst wordt gebruikt door Jeremia. Jeremia, ook wel ‘de huilende profeet’ genoemd, want de tijd waarin hij leefde was een en al ellende. Hij moest de zeventig jaar verbanning aankondigen, hij maakte de val van Jeruzalem mee en hij was erbij toen het volk werd weggevoerd. Heel de belofte van land en nageslacht zag hij in duizend stukjes uit elkaar vallen. Maar te midden van alle ellende zegt Jeremia: ‘Er is een toekomst vol hoop’.

Hoopvolle toekomst

“We mogen naar het grote verhaal kijken”, gaat Hans verder. “Ten diepste zegt God daar dat hij de mensheid zal herstellen en redden. Ik zie in deze tekst Gods reddingsplan met de wereld. Jezus is gekomen en komt nog een keer met de wederkomst.

Voor mij persoonlijke betekent het dat God alles in Zijn hand houdt en er altijd een toekomst vol hoop is. Door de hoop verlies je angst. Wij weten niet wat er gaat gebeuren. Af en toe heb je een Jeremia-ervaring, maar we hoeven niet bij de pakken neer te zitten. We mogen leven met de verwachting dat Jezus komt. Dat is voor mij het meest hoopvolle moment dat ik ooit mee zal maken.”

In het vervolg van de podcast hoor je hoe het lied Een toekomst vol van hoop een houvast was voor Daniëlle Geerlings toen hun zoontje Micha stilgeboren werd.

Ook al zijn er duizend vragen,
Al begrijpen wij U niet,
U blijft ons met liefde dragen,
U die alles overziet.

Benieuwd geworden naar de hele podcast? Beluister de aflevering via Apple podcastsSpotify of Youtube.

Beeld: Sela

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--