Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe ga je met de stress van WhatsAppgroepen om?

14 september 2018 · Leestijd 3 min

Oh, WhatsApp. Wat een zegen en een vloek. Want even snel een appje naar die vriendin om een lunchafspraak te maken is zo gedaan. Lekker makkelijk! Maar als je in een groepsapp zit, weet je waarom WhatsApp niet altijd handig hoeft te zijn. Je kijkt vijf minuten niet op je telefoon en je hebt 73 nieuwe berichten… Dat is niet de bedoeling.

Die stortvloed aan woorden komen allemaal uit die groeps-chat. Of dat nou met de familie is, je werk, alle voetbalmoeders of je kringgroepje, soms (of vaker) kan die groepsapp uit de hand lopen. Er kunnen onnodige discussies ontstaan of iedereen reageert gewoon op elkaar, waardoor er een waterval vol berichten over je heen wordt gestort. Stress is onvermijdelijk. Frustraties eveneens. 

Sarah Diefenbach is professor psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Zij hoorde haar studenten klagen over WhatsApp en de stress die het hen opleverde. Ze deed samen met de studenten een onderzoek. “We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden.” De deelnemers van het onderzoek moesten de pushberichten twee weken uitzetten. Ze hadden veel minder stress, maar het nadeel was dat ze niet snel genoeg konden reageren, wat hun omgeving geïrriteerd maakte. 

Als die groeps-chats zoveel stress opleveren, waarom stappen we er dan niet allemaal gewoon uit? Volgens Diefenbach speelt de angst voor sociale isolatie een grote rol. We zijn bang om iets belangrijks te missen en er niet bij te horen. Maar het wordt echt ‘werken’ om al die berichten bij te houden. 

Diefenbach: “Vaak zitten er in zo’n groep ook mensen die elkaar niet goed kennen en is het onderwerp niet duidelijk afgebakend, waardoor veel metacommunicatie nodig is: mogen we het hierover hebben, mag persoon X of Y toetreden tot de groep… Het probleem is dat veel mensen zo’n groep niet durven te verlaten, uit angst om anderen te kwetsen. Dus proberen ze het gewoon te negeren.” 

Hoe kun je deze stress verminderen? 

En dan, eindelijk rust… 

Bronnen: Knack & Timemanagement 

Kinderen en WhatsApp zijn overigens ook niet altijd een goede combinatie. Meer daarover kan je hier lezen.

--:--