Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe gaat het nu met de gezinnen uit ‘Waar doen ze het van?’

Een update van de families Huisraad, Adema, Koenjer en Ponsen

In ‘Waar doen ze het van?’ keken we mee in de portemonnee van vier verschillende gezinnen. De families Huisraad, Adema, Koenjer en Ponsen lieten zien hoeveel geld er maandelijks bij hen binnenkomt en hoeveel er wordt uitgegeven. Na de laatste aflevering belden wij hen op om te zien hoe het nu met hen gaat.

Deel:

“Ik kan er lang of kort over zijn, maar het gaat hartstikke goed,” vertelt Thura. Zij en haar gezin kijken positief terug op hun deelname en financieel gaat het inmiddels een stuk beter met hen.

Wesley Adema is net terug uit Spanje, waar hij vastgoed te bezichtigen had. “Ik heb goede zaken gedaan daar en ben lekker bezig met werk.” Hij werkt op dit moment aan verschillende projecten en investeringen. “Het is te veel om op te noemen,” lacht Wesley.

Ook zijn naamgenoot, Wesley Ponsen, hoeft zich niet te vervelen. “Het gaat goed, en er zit een stijgende lijn in mijn zangcarrière. Ik kijk heel positief terug op de afgelopen tijd.”

Bij Bette en haar gezin gaat nog niet alles van een leien dakje. “Dat kan ook niet binnen één jaar als je vijftien jaar in hetzelfde patroon hebt gezeten. Gelukkig krijgen we inmiddels meer hulp vanuit maatschappelijk werk en de gemeente, dat helpt om dingen in perspectief te zetten.”

Reacties op ‘Waar doen ze het van?’

“De reacties waren uiteenlopend, maar vooral positief”, vertelt Thura. De familie Huisraad heeft zich er niet zo mee beziggehouden wat er op internet over hen gezegd werd. “We kregen wel veel reacties van vrienden en familie, die allemaal heel positief waren.”

Wesley Adema kreeg ook veel fijne reacties. “Bekenden die de uitzendingen gezien hebben zeiden dat we er precies opstonden zoals we zijn.” Zelf keek hij het programma samen met zijn hele gezin, om er vervolgens over na te praten.

Steeds meer mensen willen met mij op de foto

Wesley Ponsen

Vrienden en familie van Wesley Ponsen vonden het vooraf wel spannend, deelt hij. “Mensen hebben er toch vraagtekens bij of dingen op televisie wel zo neergezet worden als ze zijn.” Die zorgen bleken gelukkig onnodig. “Bij het terugkijken zag ik al gauw dat we precies zo in beeld waren gebracht als we zijn. Ik ben heel trots op het resultaat.”

Via sociale media krijgt Wesley regelmatig vragen naar aanleiding van het programma. “Over de babyspa bijvoorbeeld, heel veel mensen wisten niet dat zoiets bestaat. Het is leuk als mensen vragen hebben en echt geïnteresseerd zijn in je antwoord.” Niet alleen online, maar ook in het dagelijks leven krijgt hij veel reacties. “Ik merk dat mensen steeds vaker met mij op de foto willen, bij een tankstation of in de supermarkt bijvoorbeeld. Als ik ‘s ochtends een pak melk ga halen trek ik nu toch sneller iets moois aan.”

Dat herkent ook Bette. “Op het schoolplein en in de dierentuin worden we wel bekeken. Je ziet veel mensen over je praten. Dan denk ik: over een paar weken is iedereen dit weer vergeten.” Op internet kreeg de familie Koenjer veel vervelende reacties over zich heen, daarover spraken we Bette eerder dit jaar.

Bette Koenjer uit ‘Waar doen ze het van?’: ‘Wij klopten aan voor hulp, maar onze schulden waren niet hoog genoeg’

Lees ook over:

Bette Koenjer uit ‘Waar doen ze het van?’: ‘Wij klopten aan voor hulp, maar onze schulden waren niet hoog genoeg’

Meet-up

De eerste aflevering keken de deelnemers samen, tijdens een feestelijke première in het EO-gebouw. “Het was heel leuk om contact te leggen met de andere gezinnen en samen terug te kijken op een geslaagd programma,” vindt Wesley Ponsen. “Op sociale media laten we vaak even een reactie achter onder elkaars posts, we zijn toch met elkaar verbonden door ‘Waar doen ze het van?’

De families Adema en Huisraad hebben elkaar daarnaast al een aantal keer in het echt gesproken. Thura: “Onze kinderen waren niet mee naar de dag bij de EO, de jongens van Wesley en Alicja wel. Daar baalden onze kinderen een beetje van. Nadat er wat over en weer was geappt hebben we toen met de beide gezinnen afgesproken. Dat was zo gezellig en leuk, we zijn echt een vriendschap aan het opbouwen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dat beaamt Wesley. “We zijn leuk bevriend geworden met ze, sinds ze bij ons langskwamen. Het was goed weer, dus de jongens konden samen op de trampoline spelen. Zij hadden roti meegebracht, die hebben we gezamenlijk lekker opgegeten.”

Bezige bijen

Wesley Ponsen hoeft zich niet te vervelen de komende tijd. “Er staat een aantal tv-programma’s op de planning, zoals Hart Voor Muziek, waar ik mijn nieuwe single mag laten horen. Rond de kerst zijn er ook altijd leuke optredens. In het nieuwe jaar wil ik een heel mooi concert geven, dat ik voor het eerst helemaal zelf organiseer met mijn platenmaatschappij.”

Marga is voorlopig thuis bij dochter Melody. “Het is haar eerste kindje, die wil je veel zorg kunnen geven. Het is mooi dat dat kan, en dat ze het eerste jaar vooral kan genieten van ons kleine prinsesje.” Als hun dochter één is, wil ze daarnaast weer buiten de deur gaan werken. “Ze heeft al leuke ideeën, zoals een eigen winkel of nagelsalon. Marga is een bezig bijtje.”

Ik haal elke dag het beste uit mijzelf

Wesley Adema

Ook Wesley Adema heeft genoeg doelen voor de komende maanden. “Ik ben altijd bezig met verschillende projecten en investeringen, maar ik kijk niet al te ver vooruit. Mijn doelen veranderen constant. Een deel van het vastgoed waarmee ik in het programma bezig was, staat bijvoorbeeld nog te koop, maar je hebt geen pieken zonder dalen.” In de komende vijf jaar hoopt hij zijn vermogen te verdrie- of viervoudigen. “Ik ben lekker bezig en blijf strijden. Door elke dag het beste uit mijzelf te halen kan dat grotere doel misschien ooit bereikt worden.”

Schulden aflossen

De Koenjers zijn bezig met het aflossen van hun schulden, alleen zijn ze nog niet zover dat ze een financiële buffer hebben opgebouwd voor onverwachte kosten. “Maatschappelijk werk helpt daar nu bij, door te kijken naar wat er binnenkomt en dat op te delen in potjes voor het aflossen en voor onvoorziene kosten.”

Mensen met langdurige geldzorgen maken niet de meest handige keuzes

Bette Koenjer

De steun van de maatschappelijk werker betekent veel voor Bette. “Zij helpt mij om te reflecteren op mijn keuzes. Het is bewezen dat mensen die langdurig onder geldzorgen leven nu eenmaal niet de meest handige keuzes maken.” De schulden wegen haar zwaar, en dat merkt ze aan haar nachtrust en haar mentale gezondheid. “Ik ben dag in dag uit bezig met rekeningen. Als ik een nieuwe koekenpan koop voel ik mij schuldig, maar als ik dat niet doe gaat de inductieplaat kapot. Dat is nog duurder. Ik probeer het goed te doen, maar dat lukt niet altijd. Maatschappelijk werk is nu aan het kijken of het mogelijk is om een psycholoog in te schakelen.”

Hun huis is uit de verkoop gehaald. Robin en Bette willen eerst meer stabiliteit creëren in hun financiën voordat ze verder zoeken naar een nieuwe woning. Gelukkig gaat dat de goede kant op. “Robin heeft inmiddels een vast contract, dat is hartstikke mooi. Ik werk ook, dus er komt meer geld binnen. Ik heb hoop dat het goedkomt, ik durf alleen niet te zeggen wanneer.”

Bijna schuldenvrij

Het doel van de familie Huisraad was ook om schuldenvrij te worden. Daarvoor zit het gezin in budgetbeheer bij coach Jacoba Wallet. “Dat heeft ons al heel erg geholpen om een vast budget per week te stellen en ons daar echt aan te houden. Eerder betaalden we al wel af, maar hadden we geen overzicht. Nu hebben we dat wel, we weten precies hoeveel we nog moeten betalen en hoe we dat geld bij elkaar kunnen sparen.” Inmiddels is het bijna zover. “Onze prioriteit is nu om echt alles af te betalen. We zijn er nog niet over uit hoe we dat gaan vieren wanneer het gelukt is, maar we hebben het er al vaak over gehad, het gaat zeker gevierd worden.”

Onze prioriteit is nu om alles af te betalen

Thura Huisraad

Meerdere mensen uit hun omgeving hebben naar aanleiding van hun verhaal ook een budgetcoach ingehuurd. “Ik krijg zelfs vragen van onbekenden die het roer willen omgooien. Dat was ook belangrijk voor ons, dat meer mensen zouden denken: zij hebben dit gedaan, dan kunnen wij het ook.”

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--