Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe kun je Oekraïense vluchtelingen helpen?

Stichting Gave ondersteunt gastgezinnen en vrijwilligers bij vluchtelingenwerk

Ruim 48.000 Oekraïense vluchtelingen bevinden zich momenteel in ons land. Eva ging in gesprek met stichting Gave. Zij begeleiden gastgezinnen en vrijwilligers in hun werk rondom vluchtelingen. Wij stelden de vraag: hoe kunnen we vluchtelingen helpen?

Deel:

Marco Vos, leidinggevende binnen stichting Gave, vertelt: “We begonnen met het opzetten van trainingen. Het is de bedoeling dat alle gastgezinnen bij ons een e-learning volgen. Hierbij leren ze over algemene cultuurverschillen en specifiek over de Oekraïense cultuur en gewoontes. Ook bespreken we hoe je om moet gaan met mensen die uit een oorlogsgebied komen en vertellen we hoe je als gastgezin ook goed voor jezelf blijft zorgen.”

Naast het geven van trainingen aan gastgezinnen, ondersteunt stichting Gave ook vrijwilligers bij bijvoorbeeld noodopvangcentra. “We geven trainingen aan allerlei doelgroepen, daar kan de Eva-lezer ook zeker aan meedoen. Mocht je denken: ik ben geïnteresseerd en wil meer achtergrondinformatie, of ik werk al samen met vluchtelingen en loop tegen dingen aan, dan ben je meer dan welkom onze trainingen te volgen. We willen de drempel zo laag mogelijk houden.”

Word buddy

Fungeren als gastgezin is lang niet voor iedereen een optie. Toch kun je ook op andere manieren helpen. Marco: “Kijk goed om je heen in je eigen omgeving. Ken je een gastgezin die Oekraïners in huis heeft of krijgt? Bied je aan om daar te helpen, want er zijn veel buddy’s nodig. Een buddy is voor het ontlasten van het gastgezin. Je gaat bijvoorbeeld een middag met de vluchtelingen op pad of plant een leuke activiteit. Dat is ontzettend waardevol voor het gastgezin, maar ook voor de vluchtelingen, omdat zij andere mensen leren kennen en op die manier niet continu in dezelfde woning zitten.”

Hoe kun je als mens naast mens staan en niet naast een zielige vluchteling?

“We moeten helpen, dat zagen we allemaal toen de vluchtelingenstroom op gang kwam. Maar zodra mensen hier twee à drie weken zijn, komen ze in een nieuwe fase en is de uitdaging: hoe kun je als mens naast mens staan en niet 'naast een zielige vluchteling die alles kwijt is'? Help de ander zijn eigenwaarde weer te ontdekken. Of door ze nieuwe netwerken te laten ontdekken, waardoor ze merken dat hun leven zin heeft. Het is waardevol als deze mensen hier contacten krijgen en integreren in groepen waar ze welkom zijn. We doen met name de oproep: als je gastgezinnen kent en je hebt het op je hart om te helpen, klop daar aan en vraag of je kunt helpen.”

Je huis is misschien kapot of je stad wordt gebombardeerd

“Wat belangrijk is aan het contact met vluchtelingen, is dat je niet gaat graven naar herinneringen. Het heftige aan het vluchteling-zijn is dat ze er nog volop in zitten. Het zijn hele verse herinneringen en de oorlogssituatie is nog niet over. Hun huis is misschien kapot of hun stad gebombardeerd. Het is ontzettend belangrijk dat je goed luistert. Vraag niet te veel door, maar laat de persoon vertellen wat hij of zij wil vertellen.”

Word vrijwilliger in de buurt of kerk

Ook bij de gemeentelijke opvanglocaties zijn helpende handen hard nodig. “Als jouw tijd beperkt is en je wilt helpen, kijk dan eens op de website van je eigen gemeente waar hulp nodig is. Ook bij het lokale nieuws ontdek je vaak waar vrijwilligers geworven worden, of bij stichting Present. Naast vrijwilligers zijn er bij noodopvangplekken ook zeker buddy’s nodig.”

Laten we het samen doen

“Laten we het samen doen, dan is het ook niet zoveel. Denk na of jou kerk iets kan betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen. Mocht jouw kerk al actief zijn in vluchtelingenwerk, dan kun je bijvoorbeeld om de zoveel weken helpen met koffie schenken. Tot slot zou je je ook kunnen melden bij het Leger des Heils. Zij dragen zorg voor een groot aantal opvanglocaties en daar is altijd hulp nodig. Denk hierbij aan eten opscheppen, activiteiten opzetten, kinderclubjes leiden tot het bieden van afleiding.”

Woon je in de buurt van Harderwijk en heb je tijd over? Ook bij Stichting Gave is hulp hard nodig. Ze zijn onder andere op zoek naar coaches en christen-psychologen. Lees alles over stichting Gave en hun openstaande vacatures op hun website. Stichting Gave geeft ook trainingen over het opvangen van vluchtelingen. Er zijn webinar avonden gepland op 17 mei, 30 mei, 14 juni en 27 juni. 

Stichting Gave maakt een online serie op YouTube met allerlei informatie rondom Oekraïense vluchtelingen. Bekijk hieronder de eerste aflevering:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Stichting Gave

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--