Hoe maak je vrienden als volwassene?
Tips om nieuwe vriendschappen op te doen, ook op latere leeftijd
Nieuwe vrienden maken kan lastig zijn als volwassene: iedereen is druk, structuren liggen voor een groot deel al vast en waar kom je überhaupt leuke mensen tegen? Toch – en gelukkig maar – is het niet onmogelijk om nieuwe vriendschappen te sluiten in je volwassen leven.
Je bent verhuisd naar een andere woonplaats, je voelt dat je je ‘oude’ vriendschappen bent ontgroeid of hebt gewoon behoefte aan nieuwe mensen in je leven. In een transitiefase wordt je netwerk door elkaar gehusseld, constateert prof. dr. Beate Völker. Als sociologe en hoogleraar doet zij onderzoek naar de facetten van sociale cohesie, waaronder vriendschappen.
Völker: “Als je gaat studeren, laat je iets achter en begin je iets nieuws. Daarna heb je vaak weer een breekpunt, als je op zoek gaat naar een ‘thuis’ om te settelen. Er zullen mensen overblijven, maar het wordt moeilijker om alle relaties te onderhouden – zeker als je eenmaal werkt. Het hoort bij die fase. Ook bijvoorbeeld het krijgen van een kind husselt je netwerk door elkaar.” Helemaal niet gek dus als je vriendschappen er anders uit komen te zien.
Nieuwe vrienden maken
Ondertussen zie je op social media iedereen gezellig barbecueën met hun vrienden, op vriendinnenweekend gaan of samen op het terras zitten. Hoe doen zij dat toch? Als volwassene ben je druk met werk, gezin, sport en allerlei verplichtingen. Natuurlijke ontmoetingsplaatsen zoals school en studentenvereniging vallen weg – en grote kans dat je niet zit te wachten om je collega’s ook buiten werktijd nog te zien. Gelukkig zijn er andere manieren om mensen te ontmoeten: doe je voordeel met deze tips.
1. Maak gebruik van bestaande netwerken
Een van de eenvoudigste manieren om nieuwe vrienden te ontmoeten, is door je bestaande netwerk in te zetten. Heb je leuke buren, kennissen, misschien zelfs familieleden? Nodig ze eens uit voor een borrel of andere sociale activiteit. Kan trouwens ook met collega’s. Wie weet waar een leuke avond toe kan leiden.
2. Organiseer een second degree dinner
Sociologe prof. dr. Beate Völker geeft de tip om een second degree dinner te organiseren. Nodig mensen uit die je kent en leuk vindt en vraag hen om iemand mee te nemen die je niet kent. Een leuke avond gegarandeerd – en wie weet worden de vrienden van je vrienden ook wel jouw vrienden.
3. Sluit je aan bij een club of vereniging
Een uitgelezen kans om mensen te ontmoeten is door lid te worden van een club of vereniging. Denk aan een sportclub, leesclub, kerk, kookgroep, koor of vrijwilligersorganisatie. Je hebt sowieso één gemeenschappelijke hobby of interesse – en doordat je deze mensen regelmatig ontmoet, kun je een band opbouwen.
4. Gebruik sociale media en apps
Naast datingapps zijn er ook apps en online platforms die volwassenen helpen om nieuwe vrienden te maken, zoals Meetup en Bumble BFF. Via social media kun je je ook aansluiten bij lokale groepen (bijvoorbeeld via Facebook) en op de hoogte blijven van evenementen. Nóg een voordeel van die online community: je kunt makkelijk contact leggen én houden met mensen die je hebt ontmoet.
5. Wees proactief
In welke onbekende sociale omgeving je ook komt – of dat nu op een barbecue van de sportclub is of op het schoolplein –, steeds opnieuw moet je over een drempel heen om toch maar te gaan en je sociaal op te stellen. Wees daarin proactief: ga naar evenementen, stap op mensen af en wacht niet tot ze naar jou komen (dat kan best teleurstellend uitpakken namelijk), nodig zelf mensen uit voor een kop koffie. Dat kan echt lastig zijn, zeker voor de introverten onder ons – maar het is wel de manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je moet echt door die awkward fase heen.
Je moet echt door die awkward fase heen
6. Toon interesse
Als je in gesprek bent met iemand, stel je dan geïnteresseerd op. Stel vragen, luister naar de antwoorden (gebruik die vragen niet om vervolgens je eigen verhaal te kunnen vertellen) en onthoud belangrijke details. Goed luisteren is belangrijk in een vriendschap: het laat zien dat je om de ander geeft en bereid bent te investeren.
7. Wees open
Probeer open en eerlijk te zijn over wie je bent en wat je leuk vindt, ook al past dit misschien niet helemaal in het straatje van de ander. Dit maakt het voor anderen makkelijker om zich met je te verbinden en een oprechte band op te bouwen. Hierin is complimenten geven ook een goede tip: laat het weten als je bijvoorbeeld vindt dat de ander er leuk uitziet of iets goed heeft gedaan. Daarmee geef je de ander een goed gevoel én laat je iets zien van hoe jij in het leven staat.
8. Wees geduldig
Het opbouwen van vriendschappen kost tijd. Ook zal niet elke poging tot een vriendschap (meteen) slagen. Soms kom je erachter dat die klik er toch niet helemaal is, of heeft het gewoon wat meer tijd nodig. Blijf positief en geef niet op: vriendschappen ontwikkelen zich vaak langzaam.
9. Koester bestaande vriendschappen
Tot slot: vergeet niet om te blijven investeren in de vriendschappen die je al hebt. Regelmatig contact hebben en samen leuke dingen doen versterkt bestaande banden en zorgt ervoor dat je een solide basis hebt, ook terwijl je nieuwe vrienden maakt.
Geschreven door
Eline van Lindenberg