Hoe ontmoet je elkaar als iedereen druk is?
10 tips van Corjan Matsinger
“Het is bij ons een heel gedoe om de maaltijden te organiseren. Mijn tienerzoon (15) wordt boos als hij vanachter de Playstation vandaan moet om te eten, en mijn dochter (13) moet twee keer per week onder het avondeten weg voor hockeytraining. Het is ook niet leuk voor mijn jongste dochter (11). Hoe blijven we elkaar rond de keukentafel ontmoeten?”
Elkaar ontmoeten tijdens de maaltijd is belangrijk. Je hoeft hier je Bijbel maar voor open te slaan. In het Evangelie van Lucas bijvoorbeeld is een hele serie tafelgesprekken te vinden, waarbij Jezus bijzondere ontmoetingen heeft.
Als ik het zo lees, staat bij jullie vooral de avondmaaltijd (tijdelijk) onder druk. Dat is niet fijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden om als gezin kwaliteitstijd met elkaar te beleven. Ik geef hieronder tien suggesties die kunnen bijdragen aan mooie momenten rond de keukentafel.
Lees ook: Wat doe ik als mijn zoon ‘foute vrienden’ maakt?
10 tips
- Accepteer het feit dat de avondmaaltijd (tijdelijk) lastiger te organiseren is. Wij ontbijten bijvoorbeeld bijna elke dag om 7.30 uur met elkaar. Je kunt als ouder bidden voor de dag en iedereen succes wensen met zijn of haar dagprogramma.
- Durf je keukentafel te verlaten en gebruik dit moment om je jongste tienerdochter af en toe eens te verwennen. Kijk samen een leuke Netflix-serie op de bank met je bordje op schoot.
- Maak van de zondag een speciale dag. Zorg voor een heerlijk ontbijt of een lekkere brunch met warme broodjes, versgeperst sinaasappelsap en een lekker eitje om de zondag te vieren.
- Ga af en toe met elkaar buiten de deur eten. Dit kan heel luxe door uit eten te gaan in een restaurant, maar ook door een goedkoop ontbijt bij de IKEA of een picknick in de buitenlucht.
- Terug naar de maaltijden zelf. Roep je gamende zoon tien minuten voor etenstijd dat je bijna gaat eten. Hij kan dan zijn gevecht om de wereld te redden, of zijn voetbalgame rustig afronden en tegen zijn online vrienden zeggen dat hij moet stoppen met gamen.
- Speel leuke spelletjes aan de keukentafel. Dit kan na het eten, maar ook uit school of in het weekend. Denk aan Bonanza, Koehandel, Skippo of een van de andere talloze groepsspellen. Zorg ervoor dat de keukentafel een plaats is voor plezier. Leg een oude sjoelbak neer en kijk wat er gebeurt.
- Regel één tot twee keer per week een leuke manier om de maaltijd af te ronden. Speel het Plof-spel van Youth for Christ of gooi de Faithblocks van Young & Holy op tafel en stel elkaar goede vragen.
- Durf te ‘vasten’ in de veertigdagentijd. Eet bijvoorbeeld geen toetjes, leg het bedrag dat je bespaart opzij en bepaal met elkaar aan welk goed doel je het bedrag gaat doneren.
- Ga koken met je tieners. Leer ze gerechten klaarmaken, zodat ze in hun studententijd meer op tafel kunnen zetten dan een opgewarmde kant-en-klaarmaaltijd uit de magnetron. Verzin een leuk gerecht en ga dit koken. Er bestaat zelfs een kookboek met Coca-Colagerechten!
- Zorg ervoor dat je ’s middags regelmatig thuis bent wanneer je tiener uit school komt. Doe je laptop even dicht of stop met je schoonmaaktaken, vraag hoe zijn of haar dag was en schenk even wat drinken in.
Geschreven door
Corjan Matsinger