Hoog tijd voor een briljant gasplan!
Blog van Tijs van den Brink
“In ieder land waar een gasvoorraad wordt ontdekt die zo groot is als onze Groningse gasbel, wordt geen nationale feestdag uitgeroepen, maar een nationale feestweek!”
Ik sta te praten met een gasdeskundige. Rusland besloot onlangs, toch nog onverwacht, zijn gasleveranties aan Nederland te staken, omdat we weigeren in roebels te betalen. Energieminister Rob Jetten sprak meteen geruststellende woorden: het komt wel goed, er zijn alternatieven. De deskundige is veel somberder. “Dit is gewoon een crisis, het zou goed zijn als de overheid dat erkent.” Als Poetin de gasleveranties aan Duitsland ook stopt, is er acuut een enorm Europees probleem, legt hij uit.
De oplossing van dat grote Europese probleem ligt echter voorhanden – en het zit onder de grond in Groningen. Nederland heeft nog een enorme gasvoorraad, die dankzij de hoge gasprijs meer waard is dan ooit. “Weet je dat de waarde van het gas dat nu nog onder Groningen zit, groter is dan al het geld dat we tot nu toe aan het Groningse gas hebben verdiend?” Nee, dat wist ik niet.
Een dag nadat ik de deskundige sprak, bezoekt premier Rutte Groningen. Hij wil op de hoogte blijven van de voortgang van de afhandeling van de schade door de gasboringen, zegt hij tegen journalisten. Want dat is natuurlijk de andere kant van het verhaal. Terwijl deskundigen likkebaardend kijken naar de Groningse gasvoorraad, likken de Groningers iets anders: hun wonden. Kinderen hebben sociaal-emotionele schade opgelopen door de dreigende instorting van hun huizen, lees ik in de krant. Groningers zijn terecht nog steeds boos over de traagheid van de hersteloperaties en de stroperigheid van de financiële afhandeling. Waarom werd hun provincie zo lang als een wingewest gezien, zonder dat er tegelijkertijd goed voor de Groningers werd gezorgd?
Je zou zeggen dat verstandige politici een compromis zoeken in een dergelijke situatie. Maar daar lijkt het niet op. De huidige coalitie, die tijdens de vorige kabinetsperiode besloot geheel te stoppen met de gasboringen, zit nog totaal vast in het denken van toen. Inmiddels zijn er honderdduizenden huishoudens die kampen met energie-armoede. De geopolitieke situatie is totaal veranderd. En uiteraard moeten we een transitie doormaken van fossiele energie naar hernieuwbare energie, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. In de tussentijd heb je gas nodig, de schoonste vorm van fossiele energie.
Hallo Den Haag! Is daar iemand? Het is hoog tijd voor een briljant Groningen-redt-Europa-zonder-zelf-opnieuw-slachtoffer-te-worden-plan!
Geschreven door
Tijs van den Brink