Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik belandde met een zuurstoftank in een scootmobiel'

'De Verandering', zaterdag 30 september 17.30 uur, NPO 2

Als Wim Schrijver na een scheiding opnieuw trouwt, lijkt het leven hem weer toe te lachen. Ze beginnen vol goede moed aan een frisse start, maar tijdens de verhuizing merkt het stel al snel dat Wims gezondheid te wensen overlaat. In eerste instantie schrijven ze dit toe aan gebrek aan beweging, maar een schokkende ontdekking werpt een donkere schaduw over hun leven.

Deel:

Wims broer zakt plotseling in elkaar. Het blijkt dat zijn broer lijdt aan een zeldzame en ongeneeslijke longziekte, waarbij de geringste infectie dodelijk kan zijn. Zelfs een onschuldige verkoudheid kan fataal worden. Uit voorzorg laat Wim zichzelf testen, en de uitslag is dramatisch - hij blijkt dezelfde slopende ziekte te hebben als zijn broer.

Angstige momenten

De verwoestende impact van de zeikte wordt pijnlijk duidelijk als Wims broer van de ene op de andere dag overlijdt. Mariska, Wims vrouw, vertelt met tranen in haar ogen: "Dit was een harde wake-up call voor mij. Dit kan dus ook met Wim gebeuren." De ademhalingsproblemen van Wim nemen toe, en zijn dochter Irene herinnert zich angstige momenten: "Mijn vader werd soms zo benauwd dat hij dacht dat hij zou stikken."

Longtransplantatie

In oktober 2019 moet Wim noodgedwongen stoppen met werken en belandt hij met een zuurstoftank in een scootmobiel. Het lijkt erop dat hij niets anders kan doen dan wachten op het onvermijdelijke einde, tenzij hij een levensreddende longtransplantatie kan krijgen. Wim wordt op de wachtlijst gezet, maar zijn conditie is alarmerend slecht. Komen de donorlongen wel op tijd beschikbaar ? En als de operatie plaatsvindt, zou hij het dan wel overleven?

De Verandering met Wim Schrijver

Zaterdag 30 september 17.29 uur, NPO 2 of kijk de uitzending terug via NPO Start.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--