Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is de Lijkwade van Turijn nu echt of nep?

'EO Live' over de voors en tegens; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

De Lijkwade van Turijn zal op Stille Zaterdag op televisie en internet tentoongesteld worden tijdens een speciale uitzending van de Rooms-Katholieke Kerk. Is deze lijkwade echt het doek waarin Jezus begraven werd, zoals wordt beweerd? In EO Live zet  journalist en theoloog Hendro Munstermann de voors en tegens op een rijtje.

De lijkwade is een linnen doek waarin Jezus begraven zou zijn. In het doek is de afdruk van het gezicht van een man te zien. Jozef van Arimathea zou Jezus in dit doek gewikkeld hebben voordat hij Hem begroef. Via een lange weg moet dit linnen doek uiteindelijk terecht zijn gekomen in het Italiaanse Turijn. Daarom kennen we het doek dat daar bewaard wordt, als de ‘Lijkwade van Turijn’.

Wonden aan polsen, voeten en hoofd

Het bijzondere aan dit doek is dat er een afdruk van een man op te zien is. Een man met wonden aan zijn polsen, voeten en hoofd. Verder lijkt deze man verdacht veel op de figuur van Jezus zoals we die allemaal kennen van plaatjes uit kinderbijbels. Het is bijna een iconisch beeld van een vriendelijke man met halflang haar en baard.

Is de Lijkwade van Turijn het doek uit Mattheüs 27?

Toen het avond was geworden, kwam er een man bij Pilatus. Hij was een leerling van Jezus en heette Jozef. Hij was een rijk man uit Arimatea. Hij vroeg aan Pilatus of hij Jezus mocht begraven. Toen gaf Pilatus het bevel dat ze Jezus' lichaam aan deze Jozef moesten meegeven. Jozef nam het lichaam en wikkelde het in linnen doeken. Hij had voor zichzelf een nieuw graf in de rotsen laten uithakken. Daar legde hij Jezus in.

Er is vanuit de wetenschap geen eenduidig antwoord te geven of dit doek echt het doodskleed van Jezus is. Volgens veel sceptici is het een goed nagemaakte vervalsing. Maar op de vraag hoe dit doek is nagemaakt, is dan weer geen goed antwoord te geven. Verder vertelde een hoogleraar plantkunde aan de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem dat de combinatie van pollen en zaden, die in de lijkwade zijn aangetroffen, alleen in Jeruzalem te vinden is.

Volgens veel sceptici is het doek niet Jezus' doodskleed, maar een vervalsing

De wetenschap is diep verdeeld over de Lijkwade van Turijn, en het is maar de vraag of er ooit onomstotelijk komt vast te staan of het hier gaat om een middeleeuws neprelikwie of het doodskleed zoals dit in Mattheüs is beschreven.

EO Live op Stille Zaterdag: Lijkwade van Turijn

Zaterdag 11 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--