Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ja echt, dood hout leeft!

Naast al die prachtige natuurverschijnselen die je in het bos ziet, kom je ook regelmatig omgevallen boomstronken, losse takken en uitgeholde stammen tegen. Je zou misschien denken dat het bos mooier zou zijn als al dat rondzwervende dode hout wordt weggehaald, zodat het een stuk netter oogt. Maar niets is minder waar! Het dode hout doet het bos juist leven.

Deel:

Dood hout is het leefgebied van veel organismen. Wanneer een boom leeft, beschermt een chemisch afweermechanisme hem tegen insecten en schimmels. Als de boom doodgaat, werkt dit mechanisme nog een tijdje door.

Toch zijn er bepaalde insecten, zoals bastkevers, boktorren, prachtkevers en houtwespen die hier niet vatbaar voor zijn en wel kunnen leven in het hout. De larven breken met schimmels en bacteriën het afweerschild van de boom af en zo ontstaat er een aantrekkelijke leefomgeving voor verschillende insecten en schimmels.

grote bonte specht
grote bonte specht.

De veelzijdigheid van het bos

In Nederland is ongeveer veertig procent van de totale fauna in het bos gebonden aan dood hout. Daarnaast biedt het ook ruimte voor verschillende planten, mossen en schimmels om te groeien. Dit alles zorgt ervoor dat het ecosysteem beter gaat functioneren. Zo trekken de insecten allerlei vogels aan en dienen paddenstoelen als voedsel voor sommige zoogdieren.

Er zijn ook een hoop vogels die baat hebben bij een dode bomen die nog rechtop staan. Deels ontstaan er holen in de stam door rottingsproces, maar daarnaast maken spechten ook holen in de stam, waarin zij zich vervolgens kunnen nestelen. Deze holen zijn perfect als broedplaats voor holenbroeders, zoals de zwarte specht of de holenduif.

Natuurliefhebber? Plant dan hier een boom!
Natuurliefhebber? Plant dan hier een boom!

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Als er geen dood hout is, wordt het bos een stuk schraler. Onderlinge verbindingen tussen dieren en planten vallen dan weg en dat ga je terugzien in de biodiversiteit. De veelzijdigheid van een bos is afhankelijk van dood hout. Het bos krijgt geen mest toegediend, dus dood hout is van groot belang voor de vruchtbaarheid van het bos, want je wil dat voedingsstoffen zo lang mogelijk rond blijven circuleren.

Dit is dan ook een van de redenen dat Staatsbosbeheer na een storm de omgewaaide bomen zo veel mogelijk laat liggen. Alleen wanneer de paden worden versperd of als er gevaar dreigt, worden ze weggehaald. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het percentage dood hout in Nederland toeneemt.

Bomenkap

Bomen kappen is voor veel mensen een gevoelig puntje, maar mensen vergeten dat dit soms ook goed kan zijn om andere bomen meer ruimte te geven. Soms is het zelfs nodig, omdat een boom bijvoorbeeld het licht blokkeert voor andere bomen, waardoor deze niet goed kunnen groeien. En zeker wanneer het dode hout dus in het bos blijft liggen, zal er uiteindelijk weer een hoop nieuw leven ontstaan.

Volg ons op Instagram
Volg ons op Instagram

Nooit meer het interessantste natuurnieuws, de leukste boswachters en laatste acties missen? Volg ons dan op Instagram!

Tip voor een levendige tuin

Ook kun je zelf aan de slag gaan met dood hout om je tuin levendiger te maken. Een dode boom in de tuin kun je namelijk prima recyclen. Maak een muurtje van de stammetjes en je zult zien dat er een hoop nieuw leven naar de tuin wordt getrokken: egels, allerlei insecten, zoals vlinders of een vliegend hert, bijzondere vogels en ga zo maar door. Als we met zijn allen wat meer aandacht besteden aan dood hout, stimuleren we de biodiversiteit en dragen we wat bij aan onze prachtige Nederlandse natuur.

--:--