Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jacob en zijn moeder mogen in Nederland blijven

'Zojuist hebben we te horen gekregen dat ze een verblijfsvergunning krijgen!'

De Syrische Jacob (links op de foto) en zijn moeder Tina mogen in Nederland blijven! De twee dreigden te worden uitgezet naar Armenië, een voor hen totaal onbekend land. Vandaag kregen ze van hun advocaat te horen dat zij een verblijfsvergunning krijgen.

Deel:

Vorige week werd in de media veel aandacht besteed aan het verhaal van de dertienjarige Jacob en zijn moeder Tina. De twee zijn jaren geleden voor de oorlog in Syrië gevlucht, maar dreigden te worden uitgezet naar Armenië. Een land dat zij niet kennen.

Journalist Kees van den Bosch, die Jacob en Tina al jaren kent, en Manon Veldhuis - de moeder van Jacobs vriend Hente (rechts op de foto) - zetten zich in voor Jacob en Tina. Met succes: het verhaal van Jacob en Tina werd breed opgepakt door de media en er werden kamervragen gesteld.

Jacob blijft hier!

Vanmiddag postte het Instagramaccount @Jacobblijfthier een afbeelding met de tekst: Jacob en zijn moeder mogen blijven!. Daarbij wordt geschreven: "Zojuist hebben Jacob en Tina van hun advocaat te horen gekregen dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Jacob blijft dus hier!" Ook schrijven ze dat ze zijn overweldigd door dit fantastische nieuws en bedanken zij, namens Jacob en Tina, iedereen voor de steun.

Waarom

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft besloten om de asielaanvraag van Tina en Jacob alsnog in te willigen. Dit besluit komt overeen met het (eerdere) oordeel van de rechtbank in deze zaak. De advocaat van Jacob en Tina: "De IND was het eerder niet eens met die uitspraak en is daartegen in hoger beroep gegaan. Dat hebben ze gewonnen bij de Raad van State. Toen werd uitzetting naar Armenië een risico." De enorme aandacht en steun voor de zaak van Jacob en Tina hebben de zaak onder de aandacht van de staatssecretaris gebracht. Zij heeft ingezien dat het onredelijk is om ze naar Armenië te sturen. Althans, dat is de aanname van de advocaat, want de staatssecretaris heeft niet aangegeven waarom ze van mening is veranderd.

Petitie blijft open

De petitie die De Goede Zaak voor deze zaak is gestart is inmiddels ruim 167.000 keer getekend, maar blijft open staan. Zij schrijven daarover: "Deze petitie blijft open, voor de kleine groep mensen in Nederland die in dezelfde situatie zitten, maar nog wachten op hetzelfde nieuws. Blijf deze petitie tekenen en delen in de tussentijd."

Ook het Instagramaccount #Jacobblijfthier besteedt aandacht aan deze groep mensen: "Dit is geweldig nieuws voor Tina en Jacob, maar misschien ook voor de ongeveer 100 anderen in een soortgelijke situatie."

Lees hier het hele verhaal van Jacob en Tina.

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--