Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Je hoeft niet alleen maar positief te zijn'

Als een lerares aan de 15-jarige Susan David vraagt om haar échte gevoelens op te schrijven, gaat er een wereld voor haar open. Niemand had dit ooit eerder aan haar gevraagd. Dit is het begin van haar onderzoek naar emotionele flexibiliteit.

Deel:

Op 15-jarige leeftijd verliest Susan haar vader aan kanker. Een hele lange tijd houdt ze zich groot en doet ze of alles ‘oké’ gaat. Mensen prijzen haar, omdat het zo ‘goed’ met haar gaat. Achter de gesloten deuren van hun huis, gaat het echter helemaal niet zo goed. Susans verdriet en rouw uiten zich in eetbuien en daarna overgeven. Niemand weet het, omdat ze denkt dat niemand het wíl weten.

We veroordelen niet alleen onszelf, maar ook anderen

De inmiddels volwassen Susan is psycholoog en doet onderzoek naar hoe we onze emoties kunnen gebruiken om de beste versie van onszelf te zijn. Ze vertelt anno 2018 dat deze wereld van ons vraagt dat we altijd maar positief moeten zijn. Andere emoties worden als slecht gezien en daarom stoppen we ze weg en negeren we ze. Susan verspreidde een enquête onder 70.000 mensen. Een derde van al die mensen gaf aan dat ze zichzelf wel eens veroordelen, omdat ze zogenaamde ‘slechte’ emoties hebben: verdriet, boosheid en zelfs rouw.

Dit doen we niet alleen bij onszelf, maar ook bij anderen. Als je kind een probleem heeft, proberen we veel te snel dat probleem op te lossen, zonder eerst de gevoelens van zo’n kind te erkennen. Tegen iemand met kanker zeggen we: “Probeer positief te blijven.”

'Moeilijke emoties horen bij het leven'

“Zodra we een emotie negeren, wordt de emotie sterker,” vertelt Susan. “Dit heet amplificatie. Denk aan een overheerlijke chocoladetaart in de koelkast. Hoe minder je aan die taart probeert te denken, hoe sterker zijn grip op jou. Jij denkt de controle over je emoties te hebben door ze weg te drukken, maar eigenlijk hebben zij de controle over jou.”

“Moeilijke emoties horen bij het leven. Je leven krijgt pas betekenis wanneer je stress ervaart of het moeilijk hebt. Laat de emoties die je zou móéten ervaren los en maak ruimte voor je eigenlijke gevoelens. Zoek uit wat de drijfveer achter die emotie is. Het laat zien wat jij belangrijk vindt, waar jij je druk om maakt. Misschien ervaar je stress door je werk, maar is de achterliggende drijfveer van die stress dat je de verkeerde baan hebt gekozen. Zodra je daarachter komt, kun je daar iets mee doen.”

Bekijk hier de complete TED-talk van Susan David.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--