'Je kunt kiezen wanneer je op de spoedeisende hulp belandt'
Gor over de drukte op de spoedeisende hulp
Heb je weleens van de walvisverdeling gehoord als het gaat om de drukte op de spoedeisende hulp? Vast niet, maar ik heb een belangrijke tip voor je. Als je dan toch besluit ziek te worden, je been te breken of een hartstilstand te krijgen, kun je dat beter doen op woensdagochtend om 9 uur.
Huh? Maakt dat dan uit? Jazeker. Het bizarre is dat de drukte op de SEH gevangen kan worden in een grafiek die lijkt op een walvis. De drukte piekt richting de avond, en met name de maandag en vrijdag zijn significant drukker.
Hoe kan dat? Het is toch allemaal ongeplande zorg? Tijdens de COVID-lockdown verbaasde ik me over een fenomeen dat ik niet voor mogelijk had gehouden. Het ziekenhuis waar ik werk, beschikt over twee locaties met een SEH. Daardoor konden we de COVID-verdachte patiënten scheiden van andere zorgvragers, om zo besmettingen te voorkomen. Af en toe mocht ik werken op de ‘schone’ locatie in Utrecht. Tot ieders verbazing was die SEH in die periode volledig leeg. Niemand kreeg toen een hartinfarct, een hersenbloeding of een ongeluk. Hoe kon dat? Zou de mentale staat waarin we verkeerden ons behoeden voor ziektes? Waren we sterker dan ooit?
Het riep de vraag bij me op of je kunt kiezen wanneer je op de SEH belandt. En inmiddels heb ik het antwoord: niet altijd, maar meestal wel. Hoe dat zit? De huisartsen bellen op maandagmiddag het ziekenhuis, omdat de patiënt het hele weekend heeft gewacht om maar niemand lastig te vallen. In andere veelvoorkomende gevallen bellen de huisartsen ons op vrijdag, omdat de patiënt het weekend niet durft in te gaan, zelfs als het gaat om klachten die er al maanden zijn. Het resultaat: piekdrukte op maandag- en vrijdagmiddag.
Dat de spoedeisende hulp een groot aandeel niet-spoedeisende zorg aanbiedt, is helaas de werkelijkheid. Hoe frustrerend ook, de veeleisende patiënt en de maatschappelijke trend is duidelijk: u vraagt, wij draaien. Op de momenten dat het u uitkomt. Maar als het even kan, val dan niet uit een boom op maandag of vrijdag, alsjeblieft.
Geschreven door
Gor Khatchikyan, gastauteur