Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joop van Zijl

Joop van Zijl is bekend geworden door het vele presentatiewerk op radio en televisie. Hij begon zijn loopbaan bij de AVRO in 1954 als omroepverslaggever voor Radio Omroep Nederlands Nieuw-Guinea. Daarna trad hij in dienst bij de NOS en presenteerde er diverse programma’s, waaronder het NOS Journaal. Hij is getrouwd en heeft een zoon.

Deel:

Hoe is het om BN’er te zijn?
“Dat kan ontzettend prettig zijn, of ijselijk vervelend. Als je in een restaurant of winkel bent en mensen beginnen je met hun ogen te ontkleden of heel ‘aanrakerig’ te worden, dan is dat niet leuk. Voor netwerken is bekend-zijn juist weer handig.”

Waar kom je vanwege je carrière niet aan toe?
“Aan lezen. Ik heb onlangs gemerkt, nu ik tegen de 70 loop, dat ik jarenlang veel te weinig heb gelezen. Dan heb ik het niet over kranten of vakliteratuur, maar over echte boeken, literatuur.”

Auto?
“Een 13 jaar oude Citroen BX. Ik geef niéts om auto’s.”

Hobby of interesse?
“Mijn hobby is radio en tv. Ik merkte als jongeman dat ik mijn hobby’s kwijt was, toen ik bij de omroep ging werken.”

Naar welke EO-programma’s kijk je wel eens?
“Andries Kevel kijk ik regelmatig en ik ben een liefhebber van Rail Away. Moeilijk om te filmen hoor! We kijken ook wel eens naar Nederland Zingt. Mijn vrouw noemt dat de deugdelijke Nederlandse noot.”

Met welke levensovertuiging ben je opgevoed?
“Mijn vader was evangelisch-luthers, mijn moeder was katholiek.”

Bid je wel eens, en tot wie?
“Nee. Ik bid nooit, want ik zou niet weten tot wie ik zou moeten bidden. Ik steek in een mooie kerk in het buitenland wel eens een kaarsje aan.”

Hoe kijk je aan tegen de dood?
“Dat is de enige zekerheid die je hebt in het leven. Iedere minuut loop je er dichter tegenaan, dat realiseer ik me wel degelijk. Ik hoorde eens de uitspraak ‘Oud zijn is leuk, ouder worden is niet leuk’. Ik moet er niet aan denken dat ik hulpbehoevend word.”

Hoe ga je om met succes?
“Wat is succes? Heb je succes doordat je met je hoofd op tv bent geweest? Ben je succesvol omdat je een bekende Nederlander bent? Binnen het kader van de omroep-CAO ben ik er in ieder geval niet rijk van geworden, haha! Tegenwoordig zijn programmamakers zo slim om een eigen BV op te zetten en zich duur te verhuren aan omroepen.”

Favoriete tv-programma; boek, cd?
“Tv: Acht uur-journaal; boek: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez; cd: moeilijk! Ik heb thuis meer dan duizend cd’s en 1500 langspeelplaten en ik ben een groot liefhebber van klassiek en jazz.”

Waar draait het volgens jou bij christenen om?
“Om geloof. En daar heb ik nu juist moeite mee, omdat je het gewoon niet weet.”

In welke situaties word je emotioneel?
“Ik werd erg emotioneel nadat ik verslag had gedaan van de Hercules-ramp in 1996. Tijdens de uitzending was ik druk bezig en had ik nergens last van, maar toen de uitzending was afgelopen en ik al die verdrietige mensen langs m’n commentaarhokje zag lopen, heb ik even een potje zitten janken.”

Niet-materiële verlanglijstje?
“Een goede gezondheid en af en toe een leuk reisje. Of is dat laatste toch weer materieel?”

Sport?
“Nee, nooit. Dat vind ik vreselijk vervelend, behalve fietsen.”

Bovennatuurlijke zaken; onzin of reëel?
“Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen, maar dat er meer onder de zon is, kun je op je vingers natellen.”

Wat draag je het liefst?
“Voor tv moest ik altijd met jas en das. Dus nu draag ik het liefst casual.”

Je favoriete maaltijd?
“Varieert van stamppot tot Indisch eten.”

Wat is het leukste wat mensen van je zeggen?
“Mijn vrouw zegt dat ik aardig gevonden wil worden. Ik doe dat niet bewust, maar vind het niet vervelend. Ik ben een man van consensus, niet van confrontatie.”

En het minst leuke?
“Dat weet ik niet zo goed. Misschien dat ik onbetrouwbaar zou zijn of ongeloofwaardig. In ieder geval ben ik al m’n afspraken nagekomen en sta ik bij niemand in het krijt.”

Wat doe je ‘s zondags het liefst?
“Ik heb een aantal treinvrienden. Op mijn leeftijd kun je af en toe gratis reizen. Soms koop ik een extra kaartje en dan zit ik met een goede vriend ‘s zondags in de trein. Lekker naar buiten kijken, kletsen, ergens lunchen, tegen de avond een borreltje drinken op of bij het station. Op zulke dagen is de trein een doel op zichzelf.”

--:--