Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen de Groot: 'Sterk zijn is niet alleen maar de oplossing'

Doorgaan en schouders eronder, dat was lange tijd de levenshouding van Jurjen de Groot, directeur van de Protestantse Kerk Nederland. Door een aantal ingrijpende gebeurtenissen, leert hij de laatste jaren steeds meer het belang van kwetsbaarheid. “Alleen plannen maken hoe we alles oplossen – daarmee komen we er niet.”

Deel:

Het waait hard wanneer Jurjen de Groot en Giovanca Ostiana met elkaar in gesprek gaan in Bid, bedank, bewonder. Ondanks het weer draagt Jurjen een brede lach op zijn gezicht. Die lach verraadt iets van de dankbaarheid die hij voelt in zijn leven, een dankbaarheid die niet vanzelfsprekend is. “Ik heb best wel een lastige tijd achter de rug”, legt hij uit. Anderhalf jaar geleden overlijdt zijn vader Wim. Het heeft veel impact op hem. “Ik sta weer met mijn moeder in een situatie die me doet herinneren aan de eerste jaren van mijn leven”, legt hij uit. 

Biologische vader

Wanneer Jurjen pas 1 jaar is, overlijdt zijn biologische vader door een ongeluk. “Dat is natuurlijk een hele heftige situatie geweest, die ik me zelf niet bewust kan herinneren. Maar voor mijn moeder moet het vreselijk geweest zijn.” Hij vermoedt dat zijn sterke houding daarvandaan komt. “Ik denk dat het bij een kind zo werkt dat - ook al ben je 1 - er in je systeem iets op gang komt waardoor je sterk wilt zijn.” Zijn moeder hertrouwt uiteindelijk met een nieuwe man. “Ik noem hem heel bewust mijn vader, want zo was hij ook voor mij. Hij heeft mij opgenomen als zijn kind.”

Jezus is de man van de wonden. Durven wij, durf ik, de vingers in die wonden te leggen?

Raak de wonden aan

In het verdriet om het overlijden van vader Wim, beseft Jurjen: “Sterk zijn is niet alleen maar de oplossing.” Hij leert veel van het boek Raak de wonden aan van Tomáš Halík. “Jezus is de man van de wonden. Durven wij, durf ik, de vingers in die wonden te leggen?” Dit geldt voor hem ook voor kerken in Nederland. “Alleen plannen maken hoe we alles oplossen – daarmee komen we er niet. Het gaat erom dat we de pijn durven aan te raken, dat we met elkaar gaan voelen: we kunnen niet anders dan Jezus recht in de ogen te kijken, brood te breken, wijn te drinken, en met open handen te ontvangen. En vanuit die houding en vanuit die verbinding hoopvol naar voren te kijken. Hoe de kerk van de toekomst eruitziet, is een spannende vraag. Maar dat de kerk er zal zijn is voor mij 100 procent zeker.”

Bekijk het volledige gesprek tussen Jurjen de Groot en Giovanca Ostiana in Bid, bedank, bewonder op zondag 23 juli om 09.20 op NPO2 of nu al via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--