Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk mee in de gezinnen van Eric en Melanie

Deze ouders zie je in aflevering 14 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’

In aflevering 14 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ volgen we vader Eric Gijsel en moeder Melanie Stuifbergen. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

Eric en zijn vriendin Patience hebben een samengesteld gezin met vijf kinderen: Ngugi, Otja, Maurice, Sophia en Emilia. Eric ontmoette de Namibische Patience vier jaar geleden via een datingapp. Ze liet haar familie, baan en land achter en kwam in 2020 naar Nederland. “Zij had al twee kinderen en ik had al twee kinderen uit een eerdere relatie. Gaandeweg is Emilia geboren en hebben we alles in elkaar gevlochten.”

Twee culturen

Een samengesteld gezin waarin twee culturen samenkomen. Hoe gaat dat? “De band in het gezin is opmerkelijk goed”, vertelt Eric. “Het inschuiven van ieders gewoontes is alles bij elkaar enorm meegevallen. Ik denk dat wij het geluk hebben dat geen van de kinderen zo sterk aanwezig is dat andere kinderen het moeilijk hebben gevonden.”

Namibië en Nederland

Patience verhuisde voor de liefde naar Nederland; een stap met grote gevolgen. Zo werkte ze in Namibië met veel plezier als psycholoog in een gevangenis. Nu ze in Nederland woont, volgt ze een opleiding tot fysiotherapeut. Bij het opvoeden van de kinderen speelt de Namibische cultuur uiteraard ook een rol. Zo geeft Patience de taal mee en vindt ze het belangrijk dat haar kroost veel respect voor ouderen heeft.

Zakgeld

De kinderen van Eric en Patience hebben duidelijke taken in en om het huis. Wanneer ze die taken hebben uitgevoerd, krijgen ze zakgeld. Het bedrag dat de kinderen krijgen, is voor iedereen gelijk: 10 euro per week.

Beschermen of loslaten

Eric beschermt zijn kinderen graag. “Opgroeiende kinderen kunnen nog niet alle beslissingen zelf maken. Ze kunnen de gevolgen van hun acties nog niet overzien”, zegt hij. Door zijn deelname aan ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ hoopt hij te leren hoe hij zijn kinderen soms wat meer kan loslaten. “Het liefst zonder daar zelf allerlei angstige gevoelens bij te hebben over of het wel goed gaat.”

‘De kinderen zijn niet ons bezit’

Waar Eric het lastig vindt om zijn kinderen los te laten, heeft Melanie daar minder moeite mee. Samen met Pim heeft ze twee kinderen: Hugo en Isea. Melanie en Pim geven hun kinderen veel vrijheid: “We zien de kinderen niet als ons bezit. Ik denk dat je daardoor vrij makkelijk je kinderen los kunt laten omdat je ze echt als een individu ziet.”

Kijken naar behoefte van het kind

Melanie werkt als tv-redacteur en Pim als ambulancechauffeur. De kinderen gaan op vaste dagen naar de opvang: Hugo naar de buitenschoolse opvang en Isea naar een gastouder. “We kijken daarbij naar de behoefte van onze kinderen.”

In huize Stuifbergen is veel ruimte voor individuele aandacht en gesprekken: “We luisteren naar de kinderen als ze ergens mee zitten of een bepaalde behoefte hebben. We vinden het belangrijk dat ze thuis als thuis voelen en weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen.”

Knipoog naar het ouderschap

Ook creativiteit staat hoog in het vaandel. Zo geniet Hugo van bezoekjes aan zijn oma, waar hij naar hartenlust kan schilderen. En Melanie uit haar creativiteit bij het maken van video’s voor social media. Ze maakt video’s met een knipoog naar het ouderschap, waarin ze met humor naar uiteenlopende opvoedkwesties kijkt.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ reist Melanie van Alkmaar naar ’s-Hertogenbosch voor een bezoek aan Eric. Wat kan ze leren van het reilen en zeilen in dit samengestelde gezin? Een paar dagen later maakt Eric kennis met het gezin van Melanie. Geeft Melanie’s opvoeding hem handvatten om zijn kinderen makkelijker los te laten?

Kijk aflevering 14 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu op NPO Start.

--:--