Koken met kleur en vitale voeding - Tweede opdracht Eva's EveryBody Happy-Week
15 februari 2021 · 08:00
Update: 15 november 2024 · 11:13
Gezond eten kan niet ontbreken tijdens Eva's EveryBody Happy waarbij we zeven dagen lang extra aandacht geven aan lichaam en geest. Niet schrikken, we gaan niet op dieet. Wel gaan we het hebben over voedzaam en gezond eten. En daar natuurlijk veel van proeven.
Trix Douwstra is natuurvoedingsdeskundige in opleiding. Ze heeft een aanstekelijke passie voor lekker eten, dat ook nog eens supergoed voor je is. Trix: “Het is van belang om vitale voeding tot je te nemen. Eten dat niet bewerkt is, maar juist zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijk schepping staat. Eten waar nog levenskracht in zit. Voeding zoals die bedoeld is.
Meer dan alleen voedingstoffen
Gezonde voeding is zoveel meer dan de som van voedingsstoffen. Eten met de seizoenen, in de cadans van de schepping, brengt diversiteit en kleur. De uitdaging is om met verse ingrediënten steeds iets lekkers en anders te maken. Hoe? Door niet te streng voor jezelf te zijn, maar juist liefdevol. Maak de maaltijd zo dat hij bij jou past. Kies voor een haalbaar en gezond eetpatroon dat past bij jouw ritme en gebruiken.
God zei: “Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.” (Genesis 1 vers 29)
Het beste van het beste
Laten we eens stilstaan bij de woorden ‘zaad’ en ‘vrucht’. Wat betekenen ze? Een plant of boom stopt het allerbeste van zichzelf in het zaad, omdat daaruit het volgende geslacht mag groeien. Dat allerbeste had God in het paradijs met ons voor. Wanneer je onbewerkte voeding eet en tijdens twee hoofdmaaltijden per dag de helft van je bord vult met groenten, zaden en vruchten, ben je al een heel eind op weg. Dit hoeft uiteraard niet direct elke dag, maar probeer het eens één keer per week. Kijk wat dit met je doet.”
De wintergroenten zijn geteeld in het licht en de warmte van die lente en zomer
Trix heeft een enorme liefde voor de schepping, lekker eten en het uitproberen van recepten. Ze is dol op kookboeken, en sinds kort schrijft ze ook eigen recepten die ze graag met ons deelt. Heb je geen motivatie om te koken? Dan heeft Trix nog een mooie gedachte voor je. “Als je in de korte dagen van de winter weinig zin hebt in koken of niet weet wat je nu weer moet maken met die knollen en kolen, denk dan eens terug aan de lente en zomer. De wintergroenten zijn geteeld in het licht en de warmte van die lente en zomer. Wat hoopvol dat we zelfs in de duistere dagen van het jaar iets tot ons mogen nemen dat gevoed is door het licht.”
Wij dagen je vandaag uit om een van deze kleurrijke recepten te maken. Stap uit je comfortzone en proef een smaakcombinatie die minder voor de hand ligt. Bekijk, ruik, proef, ontspan en laat de groenten en je lichaam de rest doen.
Meer van Trix lezen? Je kunt haar volgen op Instagram voor nog meer recepten en inspiratie: @trix_living_the_seasons.
Kleur in je keuken
Heerlijke gekleurde winterse gerechten met veel lekkere smaakmakers. Kool, pompoen, zoete aardappel en biet: samen brengen ze je in verwarmende en kleurrijke sferen. In de donkerste en kortste dagen mogen we ons voeden met producten uit het licht. Denk eens aan die enorme diversiteit van kleurrijke bietjes, knaloranje pompoenen, groene kolen of oranje, paarse of witte zoete aardappel. Allemaal uit of van de donkere aarde, gevuld met levenskracht door het licht van de zon.
(F)linke soep
Ga voor groen en warm jezelf op tijdens een koude winteravond met deze fijne soep. Haal kool en knol van stal en tover in een handomdraai iets lekkers op tafel.
Dit heb je nodig (voor een grote pan):
• 1 grote prei
• 1 grote ui
• 1 theelepel karwijzaad
• 2 tenen knoflook
• halve knolselderij (+/- 400 gram)
• 500 gram savooiekool
• 60 gram hazelnoten
• 1,5 liter groentebouillon
• zout en peper
• scheut olijfolie
• grote soeppan met dikke bodem/gietijzeren pan met deksel
Zo maak je het:
- Snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringen. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Hak de hazelnoten in stukjes.
- Zet de pan op het vuur en verhit de olijfolie.
- Voeg de uisnippers toe en bak op laag vuur tot ze zacht en glanzend zijn.
- Voeg het karwijzaad toe en bak kort mee tot het flink begint te geuren.
- Bak nu de knoflook, prei en knolselderij voorzichtig mee.
- Meng, wanneer alles een glanslaagje heeft gekregen, de hazelnoten erdoor.
- Voeg de groentebouillon toe.
- Laat alles 10 minuten zachtjes doorkoken, de knolselderij mag beetgaar zijn.
- Haal ondertussen de bladeren van de savooiekool blad voor blad van de kool en ontdoe deze van de dikste nerf. Stapel de koolbladen, rol op en snijd in repen.
- Doe de kool in de pan. Duw het geheel een beetje aan, de kool zal namelijk goed gaan slinken.
- Kook de soep met de kool 8 minuten zachtjes door, totdat de kool gaar is.
- Breng eventueel op smaak met extra peper of zout.
- Dien warm op in grote kommen.
Warm oranje
Als oranje je lievelingskleur is, is dit het moment om uit je stoel te springen. Deze oranje maaltijd kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. De combinatie van pompoen, wortel en zoete aardappel maakt dit een heerlijk gerecht.
De wortelsaus bij dit menu vindt zijn oorsprong in een recept van Amy Chaplin. Zij inspireert anderen door onbewerkt voedsel om te toveren tot alledaagse maaltijden. De oorspronkelijke wortelsaus wordt gebruikt als dressing, maar hier gebruiken we ’m als saus om de rijst en de geroosterde groenten met elkaar te verbinden.
Wortelsaus
Voor deze maaltijd kun je het beste beginnen met het maken van de wortelsaus. Die zou zelfs een of twee dagen van tevoren bereid kunnen worden, maar dit is niet noodzakelijk.
Dit heb je nodig:
• 2 flinke winterwortels fijngesneden of grof geraspt
• sap van een halve citroen
• 1 sjalotje, fijngesneden
• teen knoflook
• 200 ml water
• 3 eetlepels amandel- of cashewnotenpasta (kant en klaar te koop bij natuurvoedingswinkels)
• 120 ml olijfolie, extra vergine
• snuf zout
• 2 theelepels gemalen gedroogde kurkuma
• blender of staafmixer
Zo maak je het:
- Snijd de winterwortels en het sjalotje fijn.
- Meng alle ingrediënten enige minuten in de blender (er mogen geen stukjes wortel meer te voelen zijn) tot een lobbige, vloeibare knalgele saus.
- Giet de saus in een kannetje bij direct gebruik of bewaar hem in de koelkast in een lege jampot met deksel bij later gebruik.
- Verwarm de saus eventueel voor het opdienen.
Oranjemaaltijd
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
• kleine oranje pompoen (gewassen)
• flinke oranje zoete aardappel
• grote rode ui
• olijfolie
• zout
• 350 gram langkorrelige biologische zilvervliesrijst
• bosje verse dille
• handje krenten
Zo maak je het:
- Doe de rijst in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Laat de rijst uitlekken.
- Doe de rijst in een pan en voeg koud water toe tot hij ongeveer 2 centimeter onder water staat.
- Breng de rijst langzaam aan de kook met de deksel op de pan en laat hem 30 minuten langzaam doorkoken op laag vuur.
- Draai het vuur uit en laat de pan staan met de deksel erop, om de rijst ongeveer 20 minuten te laten nawellen.
- Meng daarna voorzichtig de fijngesneden dille (inclusief steeltjes) en een handje krenten door de rijst.
- Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht).
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Snijd de gewassen pompoen (eventueel met schil) in stukken. Halveer de pompoen, schraap de pitten eruit en snijd de pompoen in schijven. Halveer de schijven of deel ze in drieën en leg op de bakplaat.
- Schil de zoete aardappel en snijd er partjes of plakken van die allemaal ongeveer even groot zijn. Leg de aardappel bij de pompoen op de bakplaat.
- Snijd de rode ui in flinke halve ringen en leg die ook op de bakplaat.
- Besprenkel het geheel royaal met olijfolie en een flinke snuf zout. Hussel het flink door elkaar en verdeel het goed over de bakplaat.
- Schuif deze oranje kleurenpracht ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel het halverwege nog een keer voorzichtig door met twee lepels.
- Het is klaar als de pompoen een klein, bruin gekaramelliseerd randje heeft en de zoete aardappel zacht is.
Verdeel de rijst over de borden. - Verdeel de groenten eveneens over de borden. Leg ze voor de helft over de rijst, zodat alles zichtbaar is.
- Giet rijkelijk de wortelsaus over de rijst en groenten.
Regenboogsalade (met hartige taart)
Probeer voor deze salade bietjes in verschillende kleuren te krijgen voor het regenboogeffect. Uiteraard kun je ook één kleur gebruiken, maar schroom niet om je groenteboer of de mensen van de marktkraam te vragen naar diverse kleuren zoals rood, wit, geel en de roze-witgestreepte chioggia-biet. Kies mooie exemplaren die ongeveer even groot zijn, zodat ze tegelijk gaar zijn. Dit omdat je ze in het geheel in de schil kookt. Denk wat grootte betreft aan een grote golfbal. De bietjes wegen dan ongeveer 100 gram per stuk.
Serveer er een hartige aardappel-bladerdeegtaart bij.
Dit heb je nodig (voor 4-6 personen):
• 2 rode bieten (100 gram per stuk)
• 2 gele bieten (100 gram per stuk)
• 2 chioggia-bieten (100 gram per stuk)
• 1 grote rode ui
• 2 grote of 3 kleine handsinaasappelen
• 80 gram ontpitte Kalamata-olijven (die zijn dieppaars gekleurd, lekker vlezig en fruitig van smaak)
• bosje verse platte peterselie
• extra vergine olijfolie
• chilivlokken
• snuf zout
Om te zorgen dat niet alles roze wordt, is het belangrijk om de bietjes apart van elkaar gaar te koken. Maak het jezelf gemakkelijk door waar mogelijk de ingrediënten van tevoren te snijden en in aparte bakjes te bewaren tot je de salade gaat maken. Op dat moment hoef je alles alleen nog maar te mengen.
Stappen:
- Boen de bietjes goed schoon. Laat de schil, het kopje en kontje intact.
- Kook de bietjes in een aparte pan gaar in ongeveer 20-30 minuten en laat ze afkoelen. Je kunt de gaarheid bepalen door met een scherp mesje in de biet te steken en te voelen of het bietje helemaal zacht is.
- Ontdoe de afgekoelde bietjes van hun schil door ze in de hand te nemen en de schil eraf te wrijven. Snijd het kopje en kontje eraf. Snijd de bietjes in blokjes en verdeel ze per kleur in een bakje. Behandel de rode biet als laatste.
- Snipper de ui.
- Laat de olijven goed uitlekken en halveer ze.
- Hak de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn. Bewaar wat blad voor de garnering.
- Snijd de partjes sinaasappel uit hun vliezen. Dit doe je door een stukje van de bovenkant en van de onderkant van de sinaasappel te snijden. Snijd met een scherp mesje van boven naar beneden, langs de ronding van de sinaasappel. Neem de sinaasappel in de hand en maak in de lengte een snede langs zowel de linker- als rechterkant van het partje, langs het vlies. Hierdoor valt het partje uit de sinaasappel. Ga zo de hele sinaasappel rond.
- Knijp het restant van de sinaasappel uit boven een kommetje. Doe dit met beide sinaasappelen.
- Meng drie eetlepels olijfolie met het sinaasappelsap. Voeg daar naar smaak de chilivlokken en een flinke snuf zout aan toe.
- Meng, wanneer het tijd is om de salade op tafel te zetten, met zachte hand voorzichtig alle ingrediënten en giet de dressing erover.
- Garneer met wat extra peterselieblaadjes.
Aardappel-bladerdeegtaart
Dit heb je nodig (voor 4-6 personen)
• 5 plakjes kant-en-klaar bladerdeeg
• 125 gram crème fraîche
• 2 takjes verse rozemarijn
• 2 teentjes knoflook
• 2 aardappelen
• 2 x een snuf zout
• 1 losgeklopt ei
• versgemalen zwarte peper
Zo maak je het:
- Bekleed een bakplaat of bakblik (of pan die in de oven kan) met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 °C (hete lucht).
- Zet een pan water op het vuur en breng dit met een snuf zout erin aan de kook.
- Leg de vijf plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot de vorm van je bakblik. Leg het erop en houd 2 centimeter afstand van de rand. Prik met een vork een aantal gaatjes.
- Schil de aardappelen en snijd ze met de kaasschaaf of een mandoline in heel dunne plakjes.
- Doe de plakjes aardappel in het water zodra het kookt. Laat het opnieuw aan de kook komen en giet het vervolgens direct af in een zeef of vergiet. Zet het even opzij om goed uit te laten lekken.
- Snijd de knoflook fijn en meng deze door de crème fraîche.
- Rits de blaadjes rozemarijn van de takjes en snijd heel fijn. Verdeel de fijngesneden rozemarijn in tweeën en meng het eerste deel door het mengsel van knoflook en crème fraîche.
- Breng op smaak met zwarte peper en een snuf zout.
- Smeer het crème fraîche-mengsel over het bladerdeeg en laat daarbij ongeveer 2 centimeter van de rand vrij.
- Leg alle aardappelschijfjes dakpansgewijs op het met crème fraîche besmeerde bladerdeeg.
- Besmeer de rand en de aardappelen met een losgeklopt ei en schuif de hele taart vervolgens in de oven.
- Bak in ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de aardappelen en het bladerdeeg goudbruin zijn.
- Bestrooi de taart met de resterende rozemarijn en verdeel hem in punten. Serveer bij de regenboogsalade.
Volgende opdracht
Genoeg geproefd? Ga naar derde opdracht van Eva's EveryBody Happy-Week en kom helemaal tot rust bij een meditatiepodcast.
Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra
Tekst: Celine Prins
EVA'S EVERYBODY HAPPY-WEEK
Onze gezondheid houdt ons bezig – meer dan ooit zelfs. Daarom organiseert Eva vanaf zondag 14 februari de Eva’s EveryBody Happy-Week! Zeven dagen lang geven we extra aandacht aan lichaam en geest. Met elke dag een opdracht om jezelf uit te dagen. Van spread the love op Valentijn tot lui – ja, dat lees je goed – sporten met Arie Boomsma. Ga naar Eva's EveryBody Happy-Week en doe mee!