Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kritiek op grote kerkdiensten Staphorst

'Kerken hebben voorbeeldfunctie'

Het CDA in Staphorst heeft verontrust gereageerd op de drie grote kerkdiensten die zondag in de Hersteld Hervormde Kerk in het dorp worden gehouden, meldt het ANP. In de grote kerk worden drie diensten met steeds zeshonderd mensen gehouden.

Deel:

Update 5 oktober: De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden. Dat liet minister Ferd Grapperhaus maandagochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

In de kerk passen zo’n 2300 gelovigen, maar door de geloofsgemeente in drie diensten te verdelen denkt de kerk voldoende afstand te kunnen garanderen.

Uitzondering

Hoewel bijeenkomsten met meer dan dertig mensen volgens de aangescherpte richtlijnen niet mogen, geldt een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten. "Geloofsbijeenkomsten met zeshonderd personen kunnen grondwettelijk niet verboden worden. Maar kerken hebben wel een verantwoordelijkheid en moeten de grens van wat mag niet opzoeken", schrijft de plaatselijke CDA-fractie in een verklaring. "Kerken hebben een voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid naar de hele gemeenschap."

Geen mondkapjes

De 600 gelovigen die per dienst worden toegelaten, zullen ook zingen en er is geen mondkapjesplicht. Daar kwam kritiek op, die de kerk niet begrijpt. "Het bezoekersaantal lijkt hoog, maar we hebben een grote kerk", zei secretaris Albert Bouwman gisteren tegen de NOS. Er is volgens hem normaal plaats voor 2300 mensen, maar om voldoende afstand te kunnen houden zijn er al maanden maximaal 600 mensen aanwezig per dienst.

Lees ook: Aangepaste coronamaatregelen voor koren en samenzang
Lees ook: Aangepaste coronamaatregelen voor koren en samenzang

Geen maximumaantal

Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt er, volgens de overheidsregels daarvoor, geen maximumaantal bezoekers. De ventilatie in het gebouw voldoet ruim aan de eisen van de RIVM-richtlijnen, zei Bouwman.

Onverantwoord

Ook de fractie van Gemeentebelangen in het dorp noemt de kerkdiensten 'onverstandig en onverantwoord'. "Er wordt opgeroepen om tijdens de dienst geen mondkapje te dragen terwijl er door de regering toch uitdrukkelijk is gevraagd om in openbare gebouwen juist wel een mondkapje te gebruiken."

Samen

Volgens minister Ferd Grapperhaus houden veel kerken goed rekening met de situatie. Maar "enkele kerken zijn nog niet overgegaan tot het herijken van wat nu wenselijk is qua openstelling", constateert de bewindsman. Hij spreekt maandag weer met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken over de coronamaatregelen. "De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we moeten het samen doen", aldus Grapperhaus.

Beeld: Henk-Jan van der Klis

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--