Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Woeste stormen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Woeste stormen – PopUpGedachte maandag 2 december 2019

Het was maar een kort nachtje vannacht, de gesprekken gisteravond waren goed en grondig en diepgaand. Serieuze vragen tussen vrienden die je niet de koude kleren gaan zitten. Goed speciaalbier ook, trouwens. Het doet een mens goed. En het rammelt aan me, als een storm – een kleintje in dit geval hoor, maar toch – kan rammelen aan de luiken van een huis of een plantenbak op je veranda. Even kijken of-ie wel stevig staat. Dood blad wordt meegevoerd.

Storm doet iets in het leven. En het is lang niet altijd zo fris en ontspannen als een goed gesprek met een fijn biertje. Het kan vervloekte pijn doen. Of het nu je eigen eindigheid is die je onder ogen moet komen omdat er ziekte onder de huid speelt – niet eens zichtbaar voor de buitenwereld, maar na de diagnose zou niets meer hetzelfde zijn – of dat er iets met je geliefden aan de hand is, een crisis in je relatie of het gemis van een relatie. Dat je misschien wel je huis uit moet. Het rammelt en het stormt en het waait je soms hard van de sokken.

Ik moet eraan denken omdat ik dit vanochtend lees bij de grote profeet Jesaja. Het is een van de lezingen van de dag. Voor de mensen die de PopUpGedachtes niet kennen, even heel kort: om mijn dagen bewust te beginnen sta ik om zes uur op, lees de teksten van de dag volgens een oud katholiek leesrooster en begin dan iets te schrijven op basis van hetgeen dan oppopt. Deze zin haakte zich vanochtend aan me vast:

Wanneer de Heer de drek van Sions dochters heeft weggewist en het bloed van Jeruzalem heeft weggespoeld in een storm van oordeel en een storm van verwoesting, dan schept de Heer boven heel het domein van de berg Sion en boven degenen die er vergaderd zijn een wolk bij dag, en rook met glans van vlammend vuur bij nacht. 

Dat laatste, wat er geschapen wordt, dat zal wel even. Het haakte bij de storm, die hier eentje van ‘oordeel en verwoesting’ wordt genoemd. Harde, dramatische woorden. Ellendig ook. Niet een fijne storm om tegenin te leunen op het strand, maar eentje die in staat is om te slopen en sporen nalaat in wie ik ben. En deze keer heeft de storm een functie. Het is niet bedoeld om schoon te spoelen, tenminste zo lijkt het, maar het effect is er wel. De drek is weggewist en het bloed weggespoeld. Plastische beelden op de vroege ochtend, op de nuchtere maag.

De storm waait je niet alleen van de sokken, ze verwoest niet alleen dingen van je gezondheid, je leefplek, je liefde en is daarom gevaarlijk en pijnlijk, achteraf is er ook met dit alles iets weggespoeld. Iets van gorigheid en wat er aan je kleefde. Geen reden om zo’n storm te willen, hè. Een serieuze storm. Het wordt er niet beter op als je tegen iemand die shit meemaakt zegt: ja, maar het heeft vast een reden. Kijk eens hoe mooi opgeruimd en gefocust je ervan wordt. In de pijn is het zaak in de pijn te zijn, punt. En tegelijk is er dan de constatering in mijn leven en ik meen het te zien bij anderen soms, maar dat is altijd gissen: dat er shit wordt opgeruimd die zich had opgebouwd, dat de stal wordt uitgemest en dat er vastgekoekte troep verdwijnt.

En dan ontstaat er een nieuwe situatie. Met littekens, hè? Pijnlijke soms. Die je herinneren aan wat je hebt verloren of wat je niet wilde zien, aan je stommiteiten of aan het gemis. En sommige littekens zijn positieve littekens, zei iemand. Ze herinneren je aan iets moois wat je had. Andere zijn pijnlijk. Maar na de storm en door de storm ontstaat er iets nieuws, iets schoons. Liever geen storm, liever niet zo, liever niet van je sokken – maar als het dan toch gebeurt dan is het soms mogelijk om ook dit te constateren. Dat er shit is weggespoeld en dat er een nieuwe focus, een nieuw geliefd zijn, een nieuwe hemel in de lucht hangt. En dat is dan óók iets om te zien.

Tot zover de mijmering van vanochtend. Een hele goede maandag gewenst. Deel de PopUpGedachtes vooral, reageer online of in de app als je wilt en voor nu: vrede, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--