Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Waar je vandaan komt

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Waar je vandaan komt – PopUpGedachte woensdag 8 september 2021

Het maakt nogal uit waar je wieg staat, wie je moeder is en je vader en wie hun vader en moeder zijn. Het vormt je in alles. Of dat nu is door de liefde die ze geven en het spoor van hen dat je zo kunt volgen. Of dat je juist moet breken of je afzetten om een heel eigen spoor te trekken en de beschadigingen uit je jeugd of uit de jeugd van je ouders allesbepalend zijn voor de al dan niet gezonde route die jij leeft.

Vandaag is het officieel in de katholieke kerk de feestdag van Maria en wordt de stamboom van Jezus gelezen. Nou, dat is me er één, vol haken en ogen en moeilijke drama’s, vol mannen en vrouwen van grootsheid en falen, insiders en heel wat outsiders, met naam en toenaam genoemd. Lang niet elke generatie wordt genoemd in de geslachtslijn vanochtend, maar de outsiders en de pijnlijke verhalen krijgen allemaal hun plek.

En dat zegt wel wat. In een verlichte eeuw als de onze is het voor velen toch bijzonder ingewikkeld dat de bevlogen, bijna dominee-achtige Barack Obama een moslim-achtergrond heeft. Zijn moeder hertrouwde met een moslim en het is pas later dat Obama christen werd. Dat is nogal wat voor zo’n land waar christendom toch echt staatsgodsdienst is en de War on Terror soms zomaar een War on Islam lijkt.

De geslachtslijn van Jezus van Nazareth zit ook vol met verhalen. Neem dit rijtje: “Salmon was  nakomeling van Boaz, die uit Rachab geboren werd; Boaz was de vader van Obed, geboren uit Ruth; Obed was de vader van Isai en Isai van David, de koning. David was de vader van Salomo, die geboren werd uit de vrouw van Uria;”

Rachab hier is mogelijk de prostituee die woonde op de muren van Jericho, de stad van de vijand die nog veroverd moest worden. Ruth was een Moabitische, uit een destijds gehaat volk en verklaarde tegenstander, en de vrouw van Uria was niet de vrouw van David. En toch verwekte hij bij haar Salomo, de alwijze koning, wiens naam spreekwoordelijk is geworden voor wijsheid en schoonheid. De grote koning David had een fikse hand in de dood van Uria, nadat hij een oogje had laten vallen op diens vrouw.

Kom je uit een moeilijke serie voorouders? Je bent niet de enige. En dan nog meer: je eigen verhaal is niet vlekkeloos, never ever. Wat je ook meegeeft aan de volgende generatie: het zit vol gaten en deuken. Of je dat nou doet als leraar, juf, oom, oma, opa, tante. Jouw inbreng heeft impact en wie een kind met een schone lei wil, kan eigenlijk niet meer met goed fatsoen zich met dat kind bemoeien. Want wat weten wij eigenlijk van de trauma’s, de drama’s, de ongemakkelijkheden die we overdragen. Als we ons ervan bewust zijn is het al heel wat; dat oma met haar trauma’s uit de oorlog nooit over emoties praatte, dat dit je moeder een fikse knauw heeft gegeven en jij daardoor nog steeds niet goed weet wat je met die oplaaiende of soms zo afwezige emoties aanmoet. Ga er maar aan staan met je nakomelingen – of net zo goed: met de kinderen in je klas of hoe je ook impact hebt op een volgende generatie.

Jezus van Nazareth wordt geboren uit een vrouw, ongetrouwd, met een onverklaarbare zwangerschap. Zij had het lef om te zeggen tegen de Engel: mij geschiedde naar uw wil. Jozef had het lef om haar te trouwen en het kind op te voeden, waar hij dna-technisch niets mee van doen had. Het is een hobbelige weg, die van schoonheid en liefde. Vol gaten en deuken en scheuren en ongelukken. Het is niet anders. Dan maar weer de weg op vandaag, kome wat komt. Op hoop van (en een beetje vertrouwen op) zegen.

Tot zover vanochtend. Een hele goede woensdag gewenst vandaag. Meer PopUpGedachtes te vinden in je favoriete podcastapp en op lazarusstaatop.nl Voor nu: vrede gewenst, en alle goeds. 

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--