Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Brian McLaren in NL, podcast met Emanuel Rutten en de popart van non Corita Kent

Lazarus tipt vandaag Brian McLaren, die in september naar Nederland komt, een interessante lezing en podcast met wetenschappers uit onze serie Tegen beter weten in? en een inspirerend verhaal over een non die popart maakte...

Deel:

Brian McLaren naar Nederland 

De Amerikaanse schrijver en theoloog Brian McLaren komt naar Nederland. Hij is op vrijdag 13 september te gast op de VU in Amsterdam. McLaren zal daar ingaan op zijn nieuwe boek: The Galapagos Islands. A spiritual journey, dat in oktober verschijnt. McLaren reisde hiervoor naar de Galapagos eilanden en genoot er van de bijzondere natuur (vooral de schildpadden). Tegelijkertijd besteedde hij ook veel aandacht aan wat er binnen in hem gebeurde: hoe de natuur zijn ziel wakker schudde op een manier die georganiseerde religie niet deed. Hij treedt in de voetsporen van Charles Darwin, betreurt het dat deze zo gedemoniseerd is door zijn mede-christenen en reflecteert tegelijkertijd op zijn eigen geloofsreis. 

Tijdens het seminar op vrijdag 13 september geeft hoogleraar Gijsbert van den Brink auteur van En de aarde bracht voort een reactie op de boek van McLaren. En er is ruimte voor een gesprek met deelnemers aan het seminar. 

Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar. Hier vind je meer informatie.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lezing: Leren van bad girls

Filosoof Ellen ter Gast kon je zien in onze serie Tegen beter weten in?Aanstaande dinsdagavond 18 juni geeft zij bij Radboud Reflects de lezing ‘wat we van bad girls kunnen leren’. Er zijn genoeg bad guys in Netflix-land, maar wie zijn de bad girls. En wat maakt ze slecht?  Claire Underwood, Ruth Langmore of Grace Marks zijn de klassieke jaloerse echtgenotes of golddiggers van weleer, maar frisse complexe en geraffineerde vrouwen die de man-vrouw verhoudingen overhoop gooien. Ontdek door de lezing van Ellen wat jouw favoriete bad girl zegt over jouw man-vrouw moraal.

Na afloop gaat Ellen ook nog in gesprek met filosoof Simon Gusman.

De lezing van Radboud Reflects vindt plaats op 18 juni van 20 tot 21.30 uur in Lux Nijmegen. Hier meld je je aan. 

Podcast met Emanuel Rutten: Bestaat God? 

Ook wiskundige en filosoof Emanuel Rutten kon je al kort horen in onze serie Tegen beter weten in? over het bestaan van God. In de Ongelooflijke Podcast komt hij er langer over aan het woord. Volgens hem is er een kentering gaande in het God-debat en ligt het atheïsme filosofisch gezien op de grond.

Je luistert de podcast hier! En wil je meer horen en hem zelf vragen stellen? Kom dan in augustus naar het Graceland Festival waar we als Lazarus doorpraten over geloof en wetenschap met Emanuel, filosoof en  filosoof en theoloog Rik Peels en neurowetenschapper en psycholoog Michiel van Elk. Hier vind je de info. 

Nonkunst van Corita Kent  

afbeelding
afbeelding.

Geen popart maar non-art: via via stuitte ik op dit geweldige verhaal over de non Corita Kent die in de jaren zestig begon met het maken van protest-kunst. De activistische non was deel van de zusters  van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in Los Angeles.  In de jaren vijftig maakte ze zeefdrukken en toen ze in 1962 kennismaakte met het werk van Andy Warhol werd haar kunst uitgesprokener, ze gebruikte bijna fluoriscerende kleuren: nun art werd haar werk genoemd.  

De zeefdrukken werden niet door iedereen gewaardeerd: aartsbisschop James Francis McIntyre vond haar werk heiligschennis. Uiteindelijk besloot Kent uit te treden als non, om een rustiger leven te leiden in meer vrijheid. 

Na haar overlijden in 1985 liet ze het landgoed waar ze woonde na aan de zusters in Los Angeles. De nonnen richten later het Corita Art Center op om de unieke nalatenschap van Kent te bewaren en te promoten. 

Onlangs was er een tentoonstelling van haar werk in Londen, maar die is helaas alweer afgelopen… Het verhaal van Corita Kent vind je hier. En de stichting en haar werk kun je hier vinden. 

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--