Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Vrouwenavond met Liesbeth Staats, podcast Jane & Jesus en noodhulp voor Oekraïne

Interessante lezingen, nieuwe podcasttips, achtergrondinfo over de Oekraïens Orthodoxe Kerk en noodhulp voor Oekraïne: je vindt het in deze Lazarus tipt.

Deel:

Bezoeken

Vrouwen met ambitie

Journalist Liesbeth Staats, zakenvrouw Elske Doets en theoloog Rosaliene Israël spreken op Internationale Vrouwendag (8 maart) over ambitie & vrouw zijn. Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen gaat vervolgens met hen in gesprek over dit thema.  in gesprek met. Alle gasten zullen spreken en daarna is er een panelgesprek én de mogelijkheid om er samen nog even over door te praten en te netwerken.

Vind je het leuk om erbij te zijn? De avond duurt van 20-21.30 uur en wordt gehouden in De Thomas in Amsterdam. Tickets zijn 7,50 euro. Alle informatie lees je hier.

Lezing Hartmut Rosa

Op dezelfde avond van 8 maart is er bij Radboud Reflects een lezing van socioloog/schrijver Hartmut Rosa. Over zijn gedachtegoed kon je al eerder lezen op Lazarus. Hij spreekt die avond over ‘De oncontroleerbaarheid van de wereld’. Volgens Rosa verlangen we naar controle in alle aspecten van ons leven. Maar zo’n gecontroleerde wereld is volgens hem een dode wereld. Angst, depressie en vervreemding zijn symptomen van deze zucht naar controle. Daarom pleit hij voor een andere benadering.

Na zijn lezing gaat Rosa in gesprek met theoloog Christoph Hübenthal. De avond vindt plaats op 8 maart van 20-21.30 uur in Nijmegen. Deelname kost € 7,50. Je kunt de lezing live bijwonen, maar ook online. Hier vind je meer informatie

Luisteren

Rebel op Reis

Annelies Rebel ken je misschien van haar blogs op Lazarus. Deze week lanceerde ze ook een podcast: Rebel op Reis. Annelies onderzoekt wat ze op reis door het leven nog nodig heeft in haar bagage en wat er overboord kan. Ze praat erover met bijvoorbeeld theoloog Jos van Oord, maar ook met kunstenaar Bob Venus.

Je vindt ‘m via haar eigen site en ook op b.v. Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jane & Jesus

Ben je gek op de boeken van Jane Austin? Dan moet je deze podcast zeker luisteren: Jane & Jesus. Professor Karen Swallow Prior gaat elke aflevering in gesprek over de boeken en personages van Jane Austin met diverse gasten en schrijvers waaronder bijvoorbeeld jezuïetenpriester James Martin en rabbi Ari Lamm. De gesprekken raken grote thema’s zoals:

Wat is een leven dat de moeite waard is? Wat zijn onze verplichtingen tegenover onszelf en tegenover anderen? Wat betekent liefde, en hoe kunnen we deugd belichamen?

Je vindt de podcast op diverse podcastkanalen, waaronder Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lezen

De religieuze link in de oorlog Oekraïne-Rusland

Misschien heb je de afgelopen dagen tussen alle oorlogsberichtgeving ook iets voorbij zien komen over de Russisch Orthodoxe Kerk en de Oekraïens-Orthodoxe Kerk. Die laatste scheidde zich in 2018 af van de Russisch Orthodoxe Kerk en werd onafhankelijk verklaard door patriarch Bartolomeus van Constantinopel. Wil je weten hoe het nu precies zit? Ik vond deze explainer bij Religion News Service, waarin uitgelegd wordt waarom de oorlog ook een religieus linkje heeft. Je leest het hier.

En ook Marije van Beek van Trouw heeft een interessant stuk hierover geschreven. Hoe Poetin religie gebruikt als wapen. Je leest het hier

Geven

Bijdragen aan noodhulp voor Oekraïne

En wil je graag iets betekenen voor de vluchtelingen die door het oorlogsgeweld van Rusland alles zijn kwijtgeraakt? Het Christelijk Noodhulpcluster bestaat uit diverse organisaties, waaronder EO Metterdaad, die voor hulp aan Rusland gezamenlijk opereren. Zij zorgen in Oekraïne, maar ook in omliggende landen voor de opvang van duizenden vluchtelingen, het uitdelen van deken, bedden, voedsel en drinken. En ze verlenen traumazorg voor mensen uit het oorlogsgebied. Hier lees je meer en je kunt ze financieel steunen: 

Oorlog in Oekraïne - geef voor noodhulp

Oorlog in Oekraïne - geef voor noodhulp

Er is nú behoefte aan hulp. Geef voor opvang, voedsel en traumazorg.

Ik wil helpen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--