Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker eten met seizoensproducten – 6 duurzame tips

Onze winkels hebben een breed assortiment aan groente en fruit, maar niet alles is even duurzaam... Rekening houden met de seizoen helpt, maar hoe doe je dat? Wilbert heeft weer een aantal goede tips voor je.

Deel:

Wie kent ze nog: de seizoensproducten? Het lijkt wel alsof ze niet meer bestaan! In hartje winter zijn aardbeien - in de volksmond toch écht zomerkoninkjes - beschikbaar, en asperges eten we ook gewoon met Kerst.

Behalve dat het ook de charme er tóch wel een beetje afhaalt – iets wat niet altijd beschikbaar is, is bijzonder - is het ook niet altijd even duurzaam. Maar ja, je kunt natuurlijk ook niet de hele winter knollen eten.

Wat te doen? En als je uit het seizoen wilt eten, hoe doe je dat dan? Ik geef een paar tips. 

 • Verdiep je in het seizoen. Koop een kalender met daarop de seizoensgroenten, of download gewoon deze.
   
 • Kijk in de supermarkt goed op de bordjes of verpakkingen. Daar staat het land van herkomst op. Maar let op: lokaal is niet altijd duurzamer. Soms kan een paprika uit Spanje namelijk duurzamer zijn dan een paprika uit de Nederlandse kas. Weten wat de impact van een bepaald product in een bepaald seizoen is? Dat doe je met deze pagina.
   
 • Koop bij een boerencoöperatie of een leverancier van streekproducten. Dan koop je automatisch uit het seizoen! Goede voorbeelden: De Streekboer (Friesland en Groningen), Rechtstreex (Den Haag en Rotterdam), Boerschappen (Zuid-Nederland, maar sinds kort ook landelijk), Atlantis Handelshuis (Noord-Holland), Local2Local (o.a. Amsterdam en Utrecht) en als je zelf een rondje wilt rijden: Het Kraampje!
  Lid worden van een lokale afdeling van Herenboeren kan natuurlijk ook. En dan zie ik er waarschijnlijk nog wel een paar over het hoofd, tip het elkaar in de comments. 

Divers & lekker seizoenseten

Maar ja, dan zit je alsnog met een beperkt aanbod, want het seizoen is het seizoen. Wat kun je doen om toch een beetje divers en lekker te blijven eten? 

 • Leer koken! Een knolselderij, bloemkool of biet kun je op tientallen manieren klaarmaken: stoven, roosteren, roken, rauw serveren of gewoon koken natuurlijk. Verdiep je in bereidingswijzen, en besef dat een worteltje tóch best veelzijdig is.
   
 • Maak groente of fruit in, zodat je er tóch het hele jaar van kunt genieten. 
   
 • Vries groente in of droog ze. Zo at ik afgelopen maand voor het eerst een gedroogd erwtje: het Wonder van Scheemda. Echt heerlijk. 

Belangrijk om te beseffen is dat lokaal, of op kleine schaal verbouwde groente of fruit eten níet altijd het meest duurzaam is. Maar: het is wel belangrijk om de band met de boer, teler en het land te herstellen. Zie het dus een beetje als voedseltherapie... Meestal duurzaam, altijd goed voor jezelf en de ander. Eet smakelijk!

De volgende keer schrijf ik over delen. Heb je een tip of een vraag? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--