Leren over Jezus
1 november 2024 · 08:40
Update: 27 november 2024 · 08:52
De afleveringen in deze categorie nemen je mee op een ontdekkingstocht naar het hart van het christelijk geloof. Jezus Christus, de centrale figuur van de Bijbel, staat in deze afleveringen centraal. Hoewel Jezus in bijna alle afleveringen van de podcast aan bod komt, duiken we in deze categorie dieper in op verschillende aspecten van Zijn leven en Zijn leer.
Luister nu
Afl. 32 - Zeven misverstanden over Jezus
'Jezus heeft niet echt bestaan'. 'Jezus was gewoon een wijze man die pas later door christenen goddelijk is gemaakt.' en 'Jezus bleef altijd aardig'. In deze aflevering praten David Boogerd en Almatine Leene over de veel gehoorde misverstanden die er over Jezus zijn.
Luister nuAfl. 59 - Het bewijs voor de opstanding van Jezus?
Pasen is het feest dat draait om de dood en vooral ook opstanding van Jezus. Welke argumenten zijn er te geven voor de opstanding, en maakt dat dit verhaal geloofwaardig?
Luister nuAfl. 74 - De belangrijkste toespraak ooit: de Bergrede van Jezus
In deze preek van Jezus vinden we Zijn meest bekende maar ook meest radicale uitspraken. Wat kunnen we met deze vaak onmogelijk-haalbaar-lijkende lessen, en wat zegt dit over ons én Jezus? David Boogerd vraagt het theoloog en predikant Almatine Leene.
Luister nuAfl. 82 - Werd de komst van Jezus voorspeld?
‘Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven en de heerschappij rust op zijn schouders’. Deze tekst komt uit het oudtestamentische Jesaja. Had Jesaja een vooruitziende blik? David Boogerd vraagt het theoloog Koert van Bekkum.
Luister nuAfl. 101 - Het verhaal van de verloren zonen
Het is misschien wel de beroemdste gelijkenis van Jezus: het verhaal van de verloren zoon. Maar kennen we het verhaal eigenlijk wel zo goed als we denken? Moeten we bijvoorbeeld niet spreken over de verloren zonen in plaats van de verloren zoon?
Luister nu
Meer informatie
In aflevering 32 (‘Zeven misverstanden over Jezus’) behandelen we veelvoorkomende misverstanden, zoals ‘Jezus was gewoon een wijze man’. Ook bespreken we de vraag waarom de vier evangelisten niet exact hetzelfde over Hem schrijven.
In aflevering 59 wordt het boeiende vraagstuk van de opstanding behandeld: is er bewijs voor dit kernmoment in het christendom? Verder kun je luisteren naar aflevering 74, waarin de Bergrede - misschien wel de belangrijkste toespraak ooit - wordt besproken. Wat maakt de woorden van Jezus zo krachtig en relevant, zowel toen als nu?
Aflevering 82 staat in het teken van de messiaanse profetieën. Hierin ontdek je of en hoe de komst van Jezus al voorspeld werd in het Oude Testament. En in aflevering 101 (‘Het verhaal van de verloren zonen’) ontrafelen we een van de meest geliefde gelijkenissen van Jezus.
Kortom: in deze afleveringen krijg je een beter beeld van wie Jezus is, wat Hij leerde, en waarom Hij zoveel betekent voor het geloof van miljarden mensen wereldwijd.
Ontdek andere categorieën

Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Oorlogsfilms rondom 4 en 5 mei
Spannende films en waargebeurde verhalen
Oorlogsfilms rondom 4 en 5 mei
- Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?
Hoe kun je verder zonder een helder verhaal?
Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?