Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zoeken naar magische momentjes in ‘The map of tiny perfect things’

Twee tieners zitten vast in dezelfde tijdlus

In Hollywood wordt elke goede vondst rustig honderd keer opnieuw gebruikt. Als gevolg daarvan kun je als filmliefhebber weleens het gevoel hebben dat je in de komedie 'Groundhog day' (1993) bent beland, waarin de hoofdpersoon keer op keer dezelfde dag beleeft.

Deel:

Wel zo toepasselijk dus dat ook de plot van Groundhog day inmiddels fanatiek wordt gerecycled. Het gegeven van een personage dat gevangenzit in een tijdlus keerde bijvoorbeeld al terug in de actiefilm Edge of tomorrow (2014), de griezelfilm Happy death day (2017) en de Netflix-serie Russian doll (2019). En nu is er weer een nieuwe variant: de Amazon-tienerfilm The map of tiny perfect things.

Tijdreiziger van dienst is de 17-jarige Mark, die elke morgen wakker wordt op dezelfde luie zomerdag. Al in een van de eerste scènes legt hij zijn situatie uit aan een vriend: “Het is net als in Groundhog day, weet je wel?” Dat kan worden opgevat als een boodschap aan de kijker: jawel, dit verhaal is bekend, maar ga er maar gewoon in mee.

Prima advies, want The map of tiny perfect things (gebaseerd op een verhaal van de Amerikaanse fantasyschrijver Lev Grossman) blijkt een leuke, lieve, poëtische film te zijn. Mark ontdekt al snel dat er nog iemand vastzit in dezelfde tijdlus: Margaret, heel toevallig een aantrekkelijk meisje van zijn eigen leeftijd. Hoe dat afloopt, valt te raden, maar de route naar het onvermijdelijke happy end is even vermakelijk als aandoenlijk.

Lees ook: De verzoenende boodschap van western ‘News of the World’
Lees ook: De verzoenende boodschap van western ‘News of the World’

Mark en Margaret besluiten samen op zoek te gaan naar alle magische momentjes die op deze bewuste dag plaatsvinden in hun dorp. En dagen de kijker zo uit om zelf ook eens wat vaker de tijd te vergeten en te genieten van de kleine, alledaagse geneugten van het leven. Ook al is iets overbekend, het kan toch mooi en waardevol zijn, wil de film maar zeggen – lekker zelfbewust.

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The map of tiny perfect things

Regie: Ian Samuels. Met o.a. Kyle Allen en Kathryn Newton. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar. Nu te zien op Amazon Prime.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--