Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

‘Rouwen is niet gek’

22 september 2021 · 14:16Visie

Update: 15 november 2024 · 09:29

Elk verlies – of het nu gaat om een dierbare, een vriendschap of een baan – kan gevoelens van rouw met zich meebrengen. Om deze gevoelens te begrijpen en te leren wat je kunt doen met dat verdriet, schreef uitvaartbegeleider en schrijver Marco van der Straten het boek 'Als leven rouw is'.

“In mijn boek Als leven rouw is geef ik mensen inzicht in wat rouw is én bied ik handvatten om met verlies om te gaan,” legt de oud-Visie-hoofdredacteur uit. “Dat doe ik door hoofdstukken die uitleggen wat rouw is af te wisselen met persoonlijke interviews. Zo vertel ik in een hoofdstuk bijvoorbeeld over het rouwproces. Daarin zijn een aantal fasen te onderscheiden die ook door elkaar kunnen lopen. En ik leg de link tussen rouw en de Bijbel, een boek waarin ook veel intens verdriet en rouw voorkomt. Veel christenen willen verdriet van anderen nog weleens wegpoetsen door dingen te zeggen als: ‘Hij is nu gelukkig in de hemel.’ Alsof je niet verdrietig mág zijn. Maar zelfs Jezus huilde om het verlies van Zijn vriend Lazarus.”

In Nederland willen we verdriet snel wegstoppen

Schurende verhalen

Omdat rouw over persoonlijke ervaringen gaat, staan er in het boek dus ook interviews met mensen die over hun verlies vertellen. “Zij leggen uit wat het verlies heeft gedaan met hun geloof. Soms schuren die verhalen. Een van de geïnterviewden is een man die zijn 21-jarige dochter verloor door zelfdoding. Hij heeft in die periode zijn geloof teruggevonden. Ik twijfelde of ik de interviews zou gebruiken, want ieders rouwproces is anders. Maar de verhalen zijn zo divers, dat ik hoop dat lezers zich in delen herkennen.”

Gesprek over rouw

Mensen kunnen ook herkenning bij elkaar vinden door over rouw te praten, geeft de auteur aan. “Om dat gesprek op gang te brengen, heb ik gespreksvragen in het boek opgenomen. Vragen als: ‘Welk verlies heeft grote indruk op jou gemaakt?’ en: ‘Hoe voelde je je na het verlies?’ Ik ging door het schrijven van dit boek ook nadenken over mijn eigen verliezen. Ik stond weer stil bij wat ik als uitvaartbegeleider bij gezinnen heb gezien en hoe ik rouwende mensen kan helpen.”

Wat hoop je dat lezers van dit boek leren?
“Dat rouwen niet gek is, en dat het je hele leven op zijn kop kan zetten. In Nederland willen we verdriet snel wegstoppen, maar het is goed om te ervaren wat rouw en verdriet met je doen. Neem er de tijd voor. En omstanders kunnen en hoeven het verdriet van een ander niet weg te nemen met goedbedoelde, maar pijnlijke opmerkingen, zoals: ‘Je hebt gelukkig nog drie kinderen.’ Zeg dan liever niets en luister naar wat diegene nodig heeft. Ik bespreek ook de veelgehoorde opmerking: ‘Je moet het maar rustig verwerken.’ Daar geloof ik niet in; je laat het verlies niet achter je, maar je leert ermee leven en blijft in liefde met iemand verbonden.”

Thema-avond

Op 28 september vindt in de Kerk aan het Lint in Utrecht een thema-avond over rouw en de boekpresentatie plaats. Marco: “Ik vertel verhalen uit het boek en een band speelt livemuziek. In een notendop reizen we door het boek.”

Tekst: Anouk van de Schootbrugge en Marian van Vugt-van Dijk
Beeld: Nathalie van der Straten

Deel dit artikel: