Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marga de With

"Ik wil iets betekenen voor mensen in een kwetsbare positie met bedreigde vitale functies"

Marga (55) werkt als intensive care- spoedeisende hulp verpleegkundige in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en voor Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen waar ze reservisten opleidt. En ze is vrijwillige verpleegkundige op de herstelkamer bij Mercy Ships.

Deel:

Marga dient mensen over de hele wereld

Marga werkt al sinds haar zeventiende in de zorg en zit nooit stil. Naast haar werk voor het ziekenhuis is ze namelijk betrokken bij het medisch team van Defensie en werkt ze jaarlijks voor Mercy Ships in Afrika. Marga: “God heeft mij hier geplaatst.”

Stoppen met dit vak? Daar heeft Marga nog nooit aan gedacht. “Soms zijn er moeilijke of schrijnende momenten. Je hebt als team zoveel kennis in huis en toch redt iemand het niet. Je kunt nooit beloven dat je iemand beter maakt, maar je kunt wel heel goed voor iemand zorgen.”

‘Alle mensen zijn het waard om geholpen te worden’

Schakel in het team

De passievolle verpleegkundige gebruikt onder andere haar opgespaarde vrije dagen om voor Mercy Ships te kunnen werken, op een groot ziekenhuisschip dat de allerarmsten voorziet van medische hulp. “Daar werk ik op de uitslaapkamer, dat is de plek waar mensen komen na de operatie. Dat vind ik heel mooi werk, want je bewaakt de vitale functies van iemand. De mensen die wakker worden zijn heel dankbaar voor hun operatie. Velen hebben een uitzichtloos leven door grote kaaktumoren, enorme liesbreuken of vergroeiingen door brandwonden. Ik mag een heel klein schakeltje zijn in het team dat hen helpt om weer een beter bestaan op te bouwen. We werken vanuit de visie dat Jezus ook zieken en blinden genas, het voelt mooi om mensen te kunnen dienen.”

Marga vertrekt ook voor Defensie regelmatig naar het buitenland. “Ik had zin in een nieuwe uitdaging en via Rijnstate kwam ik in contact met Defensie. Ik volgde in 2006 een opleiding tot officier en ben nu reservist. Defensie kan mij uitzenden naar oorlogsgebieden om daar in een chirurgisch team te werken, vaak in samenwerking met andere NAVO-landen. Zo wordt voorkomen dat gewonde militairen zijn aangewezen op een lokaal ziekenhuis. Het werk is ontzettend veelzijdig en heel leerzaam!”

Menselijkheid teruggeven 

“Ik zie het als een stukje genade dat ik in Nederland opgegroeid ben. In een vrij land, met goed onderwijs en medische zorg. Veel mensen hebben dat helemaal niet. God heeft mij hier geplaatst. Ik vind het mooi om uit te delen wat je gekregen hebt, dan krijg je er nog meer voor terug. Op de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp zie je mensen die heel kwetsbaar zijn. Ik kan hen helpen in hun herstel of hen begeleiden naar een waardig afscheid. Het geeft mij voldoening om daarin iets te betekenen. Om mensen een stukje menselijkheid terug te geven, een stukje waarde. Dat geldt ook voor mijn werk bij Mercy Ships. Iedereen is het waard om geholpen te worden.”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Bekijk hier meer.

--:--